Spisak svih vaperskih termina i skraćenica, sa detaljnim pojašnjenjem svakog od njih.

Objavljeno: 15.01.2023.

Rečnik vaperskih termina i skraćenica

S’ obzirom da su se elektronske cigarete i sve u vezi njih pojavile relativno skoro, mnogo je naziva i skraćenica koje su čak i korisnicima nepoznate ili zbunjujuće. Situacija je još gora kada neko zainteresovan da postane korisnik elektronske cigarete (iliti: vaper) poseti sajt neke od specijalizovanih e-cig prodavnica. Bukvalno ga svih strana spopadnu bombastične oznake i čudni termini. Daleko bilo da neko potpuno neupućen poseti vaperski forum ili se priključi Facebook zajednici, pomislio bi da je pogrešio pri unosu termina za pretragu i našao se u grupi korisnika sa drugog govornog područja.

Ovaj tekst bi trebao da posluži kao mali leksikon vaperskih termina i skraćenica. Ukoliko imate neku nedoumicu ili je ostao termin koji nismo objasnili, pišite nam pa ćemo to ispraviti.

Prvo ćemo objasniti dva najčešće pominjana termina, a ostale možete pronaći poređane abecedno:

MTL, M2L – u prevodu „usta pa pluća“ (eng. Mouth to lung) označava korišćenje e-cigarete tako što se para prvo uvuče u usta pa onda u pluća. Iako ovako definisano zvuči nezgrapno, ovo je u stvari način na koji se puše duvanske cigarete. Zbog toga je MTL „prirodnija“ varijanta, prevashodno za korisnike koji traže svoju prvu e-cigaretu.

DTL, D2L, DL – u prevodu „direkt u pluća“ (eng. Direct to lung) je korišćenje e-cigarete tako što se para uvlači direktno u pluća, bez prethodnog zadržavanja u ustima. Da bi se mogao koristiti DTL potrebna je veća snaga baterije i atomizer koji ima velik protok vazduha. Grejači su manjeg otpora nego MTL grejači i koriste se tečnosti sa znatno manjom količinom nikotina. Neka okvirna procena je da isti korisnik korisnik za DTL koristi barem duplo slabije tečnosti nego one koje su mu odgovarale za MTL.
Kada se koristi DTL proizvodi se mnogo više pare, samim tim su potrošnja tečnosti i baterije drastično veći.

A

ADV (eng. All Day Vape) – skraćenica kojom se označava e-tečnost čijim ukusom ste oduševljeni toliko da je možete koristiti ceo dan, svaki dan.

AFC – kontrola protoka vazduha (eng. Air Flow Control). Najčešće u obliku klizača ili prstena koji se okreće, služi da se podesi koliko vazduha dolazi na grejač, odnosno koliki će otpor biti pri uvlačenju pare.

AIO (eng. All In One) – „sve u jednom“ uređaji, kod kojih baterija i atomizer čine neraskidivu celinu i nisu predviđeni da se kombinuju sa drugim atomizerima ili baterijama.

APV (eng. Advanced Personal Vaporiser) – u prevodu: napredni lični vaporizator, iliti uređaj sa nekom od u tom momentu naprednih opcija: izborom režima rada, dodatnim podešavanjima, većom baterijom itd…

Aroma – supstanca koja se dodaje bazi da bi se dobila e-tečnost. Arome za e-cigarete se dobijaju specijalnom obradom, radi maksimalne čistoće i eliminisanja štetnih materija. Ne smeju se koristiti obične prehrambene arome dostupne u svakom diskontu, jer se neke od njih ne rastapaju dobro u bazi a neke postaju štetne ili čak otrovne kada se zagreju do isparavanja!

Atomizer, ati, raspršivač – uređaj u kojem se tečnost za e-cigaretu pretvara u paru, koju potom udišemo.

B

Baterija – u e-cigaretama baterije proizvode struju koja zagreva grejač i tako se proizvodi para. Termin baterija se koristi za označavanje velike lepeze proizvoda:
  • Standarne, jednostavne baterije sa integrisanom ćelijom, koje se mogu spojiti sa atomizerom i tako koristiti
  • Napredne baterije iliti baterijski modovi, gde su korisniku dostupna razna podešavanja. Baterijska ćelija je eksterna i može se menjati.
  • Litijum-jonska (Li-ion) baterijska ćelija koja se koristi u baterijskim modovima i e-cigaretama sa eksternom (izmenljivom) baterijom.
Baza – ako se misli na e-tečnost, baza je e-tečnost bez arome. Kao osnova baze mogu biti samo PG, samo VG (i eventualno mali procenat vode) ili neka kombinacija VG-a i PG-a. Postoje baze sa nikotinom i baze bez nikotina.
Neke baze su spremne za korišćenje, to su uglavnom one koje su jačine 18mg/ml ili slabije i da bi se dobila DIY e-tečnost potrebno je samo dodati odgovarajući procenat arome. Koristiti baze bez dodatka arome nije previše mudro, jer je ukus pomalo bljutav.
Baze sa više od 20mg/ml nikotina NISU SPREMNE za korišćenje i neophodno ih je razblažiti VG-om i/ili PG-om pre nego ih pomešate sa aromom. Sve ovo važi za klasične (vidi pod Freebase) baze, baze sa nikotinskim solima je moguće koristiti i kada imaju veću količinu nikotina (30mg/ml je opšte prihvaćeni maksimum).

Box Mod – baterijski mod napravljen u obliku kutije, a ne u obliku cevi.

C

CC (eng. Coil Changeable) – atomizeri sa izmenljivom glavom (tj. grejačem). Danas su bukvalno svi atomizeri (koji koriste gotove fabričke zamenske glave) CC pa se to više i ne navodi kao osobina, a nekada je bila retkost.

Clapton Coil – napredna verzija grejne žice za samostalnu izradu grejača. Dobija se tako što se oko jedne ili više žica debljeg prečnika obmotava jedna ili više tanjih žica. Ovako dobijena žica liči na strunu gitare, pa je zato i dobila ime Klepton, po čuvenom gitaristi.
Postoji mnoštvo različitih Clapton žica, u zavisnosti od toga koliko se kakvih žica koristilo za upredanje: Fused Clapton, Alien, Framed Stapple, Hive itd…

Cooling, coolada, cooler, kuling, kuler – neverovatno popularna aroma, aktuelna od pre neku godinu. Koristi se isključivo kao dodatak kompleksnim aromama, po pravilu voćnim, za dobijanje hladne tj. osvežavajuće note.
Po opisu bi se reklo da je slična mentolu, ali je razlika značajna. Kuler nema ukus, samo dodaje „hladnoću“. Drugim rečima, ako pomešate arome jagode i mentola, dobijete ukus jagode sa mentolom. Ali kada pomešate aromu jagode sa kulerom, dobijete ukus hladnih jagoda.

Coil – grejač tj. grejna žica spiralno namotana oko vate.

Coil Jig, motalica – alatka za samostalno pravljenje grejača za RBA atomizere.

Cut-Off – bezbednosna opcija koja automatski prekine dotok struje na atomizer ukoliko se izvrši predugo povlačenje. Najčešće je Cut-Off postavljen na 10 sekundi.

D

Dek, deck – deo baze RBA atomizera na koji se postavlja napravljen grejač.

DIY – „uradi sam“ (eng. Do It Yourself) varijanta u kojoj korisnik sam pravi grejač ili e-tečnost.

Dripper, dripping – postupak kod RDA atomizera u kojem se e-tečnost nakapava direktno na grejač.

Drip Tip, driptip – usnik. Deo koji stavljate u usta kada povlačite paru iz e-cigarete

Dry Burn – postupak čišćenja grejača kod RBA atomizera. Ukloni se vata iz grejača pa se on „na suvo“ užari pulsiranjem, čime se uklanjaju naslage potrošene tečnosti.

Dry Hit – osećaj do kojeg dolazi kada se povuče dim iz nedovoljno natopljenog grejača. Vrlo neprijatan osećaj zagorelosti poznat i kao „zagorakis“ (by Shaka Zuluf)

Dual Coil – dva grejača vezana paralelno. Može se postaviti u atomizere koji podržavaju ovakve konstrukcije, po pravilu se koriste dva identična grejača a ukupno dobijeni otpor je jednak polovini otpora jednog grejača. Dual Coil daje osetno više pare i ukus je izraženiji, ali je potrebna i veća snaga plus je potrošnja tečnosti i baterije znatno veća.

E

eGo konektor, eGo navoj – konektor koji je nekada bio veoma popularan, sada se više ne koristi. U suštini je navoj isti kao kod 510 konektora ali je kontra postavljen, kod eGo konektora je na bateriji „muški“ (izbačen) a na atomizeru je „ženski“.

E-tečnost – tečnost koja je predviđena za korišćenje u elektronskoj cigareti. Sastoji se od kombinacije PG-a i VG-a u koju je dodata aroma. Danas su najpopularnije tečnosti na bazi 50%VG – 50%PG i 70%VG – 30% PG.
Tečnosti mogu biti sa i bez nikotina, ukoliko sadrže nikotin označava se količina (u miligramima) po mililitru e-tečnosti.
Koristi se i označavanje količine nikotina u procentima, 0.1% je isto što i 1mg/ml.

F

Freebase tečnost – standardna tečnost za e-cigarete. Nikotin je u ovim tečnostima u svom slobodnom stanju, otuda „free“ u nazivu.

G

Grejač, glava, zamenska glava – termini koji često unose zabunu. Svaka e-cigareta ima deo u kojem se e-tečnost zagreva i pretvara u paru, to zagrevanje obavlja grejač. Sam grejač je komad žice odgovorajućeg materijala, u obliku mrežice ili namotan poput federa. Tečnost do grejača dovodi provodni materijal, najčešće je to vata. Osnovna podela atomizera je na dve kategorije:
  • atomizeri u kojima korisnik sam postavlja grejač i vatu (tzv. RBA atomizeri)
  • atomizeri koji koriste zamenske glave: zamenska glava (ili samo glava) je mali rezevni deo, cevastog oblika. Sa spoljne strane ima konektor za atomizer, otvor kroz koji prolazi vazduh, otvore za prolazak tečnosti, o-ring gumice itd… Unutra su grejač i vata koja je ili provučena kroz ili je obmotana oko grejača.
 Nazivanje zamenskih glava grejačima je toliko česta pojava da se na to više i ne obraća pažnja, no nije zgoreg pojasniti kako bi se izbegle eventualne nedoumice.

H

HD, High Drain, High Rate – oznaka za baterije koje se mogu prazniti strujom velike jačine. Neophodno je koristiti baterije sa ovom oznakom u baterijskim modovima koji se upotrebljavaju na velikim snagama.

Hot Spot – deo grejača na kojem se žica usijava pre nego na drugim delovima. Dobar setup ne sme imati hot spotove jer oni uzrokuju zagoreo ukus i grejač mnogo brže strada.

I

ICR, IMR, INR – tipovi litijum-jonskih baterija.

J

Jednokratna e-cigareta (eng. Disposable E-cigarette) – jednokratna elektronska cigareta koja nije predviđena za dopunjavanje. Koriste se i nazivi puff, paf, puff pod... Dobija se uređaj spreman za upotrebu, sa napunjenim tankom i baterijom. Baca se nakon što se tank ili baterija isprazne.

Juice – engleski sleng za e-tečnost.

K

Kantal (eng. Kanthal) – grejna žica koja se koristi za izradu grejača. Koristi se u A1 i D varijantama. Prečnik iliti debljina se označava u mm ili GA. 0.32mm=28GA, 0.40mm=26GA itd…

Kartomizer, kart (eng. Cartomizer) – atomizer koji je spojen u celinu sa rezervoarom (tankom) za tečnost. U prvim kartomizerima se u rezervoaru nalazio polifil koji je natopljen tečnošću i nije ih bilo moguće dopunjavati. Kasnije su se pojavili dopunjujući kartomizeri, a na kraju oni sa providnim zidom tanka iliti kliromizeri.

Kertridž – termin koji je od nedavno u upotrebi, otkako su POD uređaji postali popularni. Označava tank sa usnikom i može biti sa ili bez integrisanog grejača.

Kliromizer, klir (eng. Clearomizer) – kartomizer kod kojeg su zidovi rezervoara providni, tako da se može videti nivo tečnosti u njemu.

Konekcija, konektor – veza između baterije i atomizera. U početku se koristilo više različitih konekcija, tj svaki proizvođač je razvijao svoju. Danas je 510 konekcija standardna i, osim kada se radi o AIO uređaju, svi atomizeri i baterije poseduju 510 konekciju.

L

Li-Ion – litijum-jon, tip baterije koji se već godinama koristi u e-cigaretama i baterijskim modovima.

Li-Po – litijum-polimer, tip baterije novije generacije koji se sve češće koristi, prvenstveno kod uređaja sa integrisanom baterijskom ćelijom.

M

mAh – miliamper čas, mera kapaciteta baterije.

Mehanički mod, mech mod – baterijski mod bez regulacije izlazne snage (napona). Sastoji se od tela (najčešće je to metalna cev), konektora i prekidača. Dugovečni su jer nema električnih delova pa se nema šta pokvariti, ali njihova upotreba iziskuje poseban oprez jer ne poseduju nikakve bezbednosne funkcije.

Mesh – mrežica. Grejač nije u obliku žice obmotane oko igle određenog prečnika (poput federa) nego je u obliku fino tkane mrežice. Ukus na mesh grejačima je značajno intezivniji pa se sve češće i u fabričke zamenske glave ubacuju mesh grejači.

MOD – u startu je označavalo „modifikovanu bateriju“. Isprva su se pravili baterijski modovi kojima je bio cilj da se na račun gabarita poveća autonomija tj trajanje baterije, pa su koristili izmenljive baterijske ćelije. Onda su se pojavile i opcije menjanja izlaznog napona, snage, režima rada itd… Danas se sa MOD označava svaki napredniji uređaj gde korisnik ima na raspolaganju više opcija za upotrebu.

Mouthpiece - usnik (vidi pod Drip Tip)

N

Nikotinska so (eng. Nic Salt) – nova generacija tečnosti za e-cigarete. Kod NicSalt tečnosti je nikotin u obliku soli, zbog čega je osetno manje reativan na samom udisanju. Ovo korisniku omogućava da unosi tečnosti sa mnogo više nikotina po ml tečnosti, a sve u cilju da ukupna dnevna potrošnja bude manja. Za više detalja o NicSalt tečnostima posetite stranicu Nikotinske soli (NicSalt) tečnosti i POD uređaji

Nihrom, Nichrome, Ni80, N80 – nihrom žica za izradu grejača, ubedljivo najpopularnija među vaperima širom sveta. Nešto manjeg otpora nego kantal žica (oko 10%) ali je ukus na njoj nešto „mekši“ i lepše izvlači note iz kompleksnih ukusa.

Nikl žica, Ni200 – tip grejne žice za izradu grejača. Veoma je mekana, predviđena ISKLJUČIVO za rad u režimu kontrole temperature (TC). Ukoliko se užari ispušta veoma štetne sastojke, pa se grejači od Ni200 žice NE SMEJU čistiti Dry Burn postupkom.

O

Om, Ohm (Ω) – mera otpora grejača u atomizeru. Osobine grejača zavise od mnogo faktora: materijal žice, debljine, prečnika namotaja, konstrukcije samog grejača… Stoga ne postoji opšte važeće pravilo, ali ako se posmatraju fabričke zamenske glave za određeni model e-cigarete može se reći da, u odnosu na grejač manjeg otpora, grejač većeg otpora traži manju snagu da bi se pokrenuo, daje manje pare (koja je hladnija) i troši manje tečnosti, TH je slabiji a ukus izraženiji.

Organski pamuk – pamuk koji se koristi za izradu grejača u RBA atomizerima, organskog porekla.

P

Paralelna veza – tip veze kod baterijskih modova za 2 baterije. Kod paralelne veze dve baterije je, ne računajući gubitak koji proizvede elektronski čip, ukupan kapacitet jednak zbiru kapaciteta baterija, a ukupna snaga je jednaka snazi jedne baterije.

Pass-through, passthrough – nekada veoma popularna opcija kod baterija e-cigareta, predstavlja mogućnost da se uređaj koristi i dok se puni. Vremenom se pokazalo da passthrough isuviše često izaziva oštećenje baterijske ćelije ili elektronskog čipa, pa se sve više proizvođača odlučuje da ne koristi ovu opciju. Koristite je samo kada zaista morate.

PG, propilen glikol – jedan od osnovnih sastojaka iliti „nosač“ e-tečnosti. Arome se bolje razlažu u PG-u, stoga tečnosti sa većim procentom ove sirovine imaju izraženiji ukus i jači udar u grlo. Takve su npr. 50VG-50PG tečnosti.
Sa druge strane, mnogim korisnicima smeta prevelik procenat PG-a. Osećaju blagu iritaciju grla i sam ukus je nekako suv, pa se njima preporučuju tečnosti 70VG-30PG.

POD – elektronske cigarete nove generacije. Prevashodno su bile namenjene korišćenju sa NicSalt tečnostima i ideja je bila da budu što je moguće manjih dimenzija. Najčešće se sastoje od baterije i kertridža koji su spojeni putem magneta. U kertridžu je grejač, isprva su grejači bili integrisani a sada je sve više modela kod kojih se menjaju zamenske glave. Danas su POD-ovi toliko popularni da su im performanse sve bolje i nude sve više opcija, postoje i podovi sa RBA opcijom…

Puff, puf, paf - lokalni naziv za jednokratne e-cigarete. Nastao zbog toga što se kapacitet jednokratnih e-cigareta označava maksimalnim brojem povlačenja koji je moguće dobiti iz tog modela (eng. puff ). Npr. 1500 puffs znači da se iz te jednokratne e-cigarete može dobiti maksimalno 1500 povlačenja.

R

RBA (eng. ReBuildable Atomizer) – oznaka za atomizer u kojem korisnik sam pravi i postavlja grejač i vatu.

RDA, Dripper, driper (eng. Rebuildable Dripping Atomizer) – vrsta atomizera kod koje se tečnost nakapava direktno na grejač. Dripping na engleskom znači kapanje, dakle tečnost na grejač ne stiže automatski iz rezervoara (tanka) nego je korisnik dozira direktno. RDA atomizeri daju najintezivniji ukus, ali su pipavi za korišćenje i traže puno pažnje. Jedna od naprednijih opcija su RDTA atomizeri, a najveća komocija se postiže kada se driper upari sa Squonk baterijskim modom.

RDTA (eng. Rebuildable Dripping Tank Atomizer) – driper koji poseduje i mali tank, pa se ne mora kapati e-tečnost nakon svaka 3-4 povlačenja.

RTA (eng. Rebuildable Tank Atomizer) – RBA atomizer sa rezervoarom iliti tankom za e-tečnost.

S

Serijska veza (eng. Serial) – tip veze kod baterijskih modova za 2 baterije. Kod serijse veze dve baterije je, ne računajući gubitak koji proizvede elektronski čip, ukupan kapacitet jednak kapacitetu jedne baterije, a ukupna snaga je jednaka zbiru snaga obe baterije.

Setup, setap – u užem smislu setup označava kombinaciju otpora, tipa grejne žice, prečnik spirale grejača i količine vate koju je korisnik napravio kod samostalno izrađenog grejača. U širem smislu se pod setup misli na kompletnu postavku prilikom parenja, dakle sve skupa: setup grejača, snaga (ili temperatura) i izabrani režim rada.

Spitback – bukvalan prevod bi bio „prskanje“ ili „pljuckanje“. Neprijatna situacija u kojoj male kapljice vrele e-tečnosti direkt sa grejača prskaju u usta. Spitback je znak da se na grejaču nalazi previše tečnosti. Kod RBA atomizera je tada potrebno staviti više vate, eventualno povećati i snagu. Kod atomizera sa fabričkim zamenskim glavama treba povlačiti jače i malo povećati snagu.

Squonk, squonker, squonk mod – baterijski modovi koji u svom telu, pored baterije, imaju bočicu u koju se sipa e-tečnost. 510 konektor squonkera ima rupicu na sredini, od koje cevčica vodi do bočice sa e-tečnošću. Na telu uređaja je otvor iliti prozor, kroz koji korisnik ima neposredan kontakt sa tom bočicom. Umesto da tečnost svako malo kaplje na grejač, što ume da bude zamorno a ponekad i nemoguće, kod squonkera se natapanje grejača obavlja tako što korisnik pritisne bočicu i tako dopremi tečnost na grejač dripera.
Da bi se squonkovalo, osim squonk baterijskog moda potrebno je imati i driper (RDA) koji ima odgovorajući kontakt pin sa rupicom (tzv. squonk pin). Kroz rupicu squonk pina se tečnost sprovodi iz squonk bočice direktno ispod grejača.

Starter Kit – komplet koji sadrži sve što Vam je od uređaja potrebno za početak vape avanture. „Starter“ u nazivu označava da se radi o uređaju prvenstveno namenjenom početnicima.

Steeping, steep – vreme koje je potrebno da DIY tečnost „odstoji“ tj. sazre, nakon što ste aromu pomešali sa bazom. Svaka aroma ima svoje trajanje steep-a. Važno je napomenuti da ovo nije obavezan vremenski rok niti je njegovo trajanje univerzalno, kao i da se tečnost uvek može koristiti i pre nego što je prošlo preporučeno steep vreme. Najgore što se može desiti je da ukus bude slabiji ili se ne osete sve komponente onako kako ih je proizvođač iskombinovao.

Sub-Ohm – odnosi se na grejače otpora manjeg od 1 oma. Nekada je imao svrhu jer takvi grejači su imali neke zajedničke karakteristike, danas je realno besmislen.

Sweet Spot – idealan odnos nekog setapa i snage (napona) koji se koristi. Pošto se većina aspekata vejpa mogu okarakterisati kao relativni, Sweet Spot je pitanje individualnog doživljaja svakog korisnika. Zbog toga se ne treba slepo držati tuđih preporuka i iskustava, jer je jednom korisniku idealan ukus sa nekim grejačem i snagom od 13W a drugom je na tom istom grejaču najbolji ukus na npr. 17W.

T

TC (eng. Temperature Control) – režim kontrole temperature. Nastao u nameri da se korisniku pruži veći užitak nego što su to davali tada aktuelni uređaji, TC je osmišljen tako da elektronika uređaja kontroliše temperaturu na koju se zagreva grejač. Namenjen je prvenstveno naprednijim korisnicima, za TC se prave grejači od nikla (Ni iliti Ni200), titanijuma (Ti) ili čelika (SS). Za detaljno objašnjenje kako TC funkcioniše posetite stranicu TC (Temperature Control) u kratkim crtama
Sa razvojem novih uređaja koji imaju sve preciznije elektronske čipove, TC se sve manje koristi.

TH (eng. Throat Hit) – udarac tj. rezanje u grlu nakon uvlačenja pare. Najviše zavisi od količine nikotina u e-tečnosti, osim toga na TH utiču i sama aroma, sastav tečnosti (odnos PG-a i VG-a) kao i setup koji se koristi.

U

Ulje, ulje za e-cigarete – bez sumnje termin koji izaziva najveći stres kod svakog iole informisanog vapera. Elektronske cigarete NE KORISTE ULJA, u e-cigaretama se KORISTE TEČNOSTI ZA ELEKTRONSKE CIGARETE iliti E-TEČNOSTI.
E-tečnosti po sastavu nisu ulja te nije zbog toga došlo do pogrešnog naziva. On je posledica nakaradno informisanih prodavaca koji su u prvim godinama vejpa u Srbiji činili većinu i bili glavni izvor informacija. No, kako je to lepo primetio jedan naš kolega: „Kada vidim da se sve više korisnika pojavljuje sa zahtevom da kupi „sok za vejp“ jer su bukvalno preveli termin „vape juice“, pomislim da ulje i nije tako loš naziv


Povratak na: Saveti i tutorijali