Šta su nikotinske soli (Nic Salt) i čemu služe? Kako se koriste POD uređaji.

Objavljeno: 02.05.2021.
Industrija elektronskih cigareta se silovito razvija iz godine u godinu. Sve je više novih modela atomizera i baterije su sve moćnije. Dosta se polaže na vizuelni aspekat pa uređaji ne liče jedan na drugi kao nekada. Koriste se sve kvalitetniji materijali i električni čipovi koji regulišu rad uređaja.

Međutim, tržište tečnosti za e-cigarete nije doživelo neka veća tumbanja. Osim što današnje tečnosti sadrže više glicerina (VG) u odnosu na tečnosti koje smo parili na početku (r)evolucije e-cigareta. I mnogo više arome, ali to je već druga tema.

Šta smo do sada parili?

Tečnosti za e-cigarete koje danas koristimo se sastoje od baze i arome. Bazu čine:
  • propilen glikol i glicerin, pomešani u određenom odnosu
  • nikotin u svojoj slobodnoj tj čistoj formi.
Ovakva baza se naziva i freebase, a tečnosti na ovakvoj bazi su freebase tečnosti.

Svi mi, koji smo trajno prešli u vaperske vode, smo našli svoju idealnu kombinaciju jačine nikotina u tečnostima i vape opreme. Na žalost, veliki je broj onih koji u tome nisu uspeli. Najveći problem su u suštini predstavljali gabariti. Iole zahtevnijem korisniku je neophodna jedna velika baterija, što u kombinaciji sa tankom od 3, 4 ili 5ml čini prilično veliku skalameriju. Kada se zahtevan korisnik odluči za uređaj manjih dimenzija, baterija mu ne traje dovoljno i sam užitak je „kilav“, pa se to često završi neuspehom.

U čemu je problem?

Freebase nikotin ima veću pH vrednost, zbog čega je takva tečnost alkalnija. Govoreći jednostavnim jezikom, kod klasičnih tečnosti se oseća izražen udarac u grlo (eng. Throat hit, TH) koji se osetno pojačava sa povećanjem količine nikotina. Siguran sam da je svaki korisnik iskusio takav problem, barem na početku svog vaperskog staža. Određena tečnost vam bude preslaba pa probate istu sa više nikotina, ali th bude prejak a ukus maltene ljut.

Ili kada probate istu tečnost na različitoj opremi, tamo gde je baterija slabija ili otpor grejača veći, ukus bude blaži. Da ne kažem kilav.

Budući da smo došli skoro do fizičkog limita po pitanju performansi baterija i atomizera, pojavila se ideja o prilično drugačijem pristupu.

Nikotinske Soli (NicSalt)

Baza NicSalt tečnosti sadrži propilen glikol i glicerin, isto kao i u freebase tečnostima, ali nikotin ovde nije u slobodnoj formi. Dodavanjem određene kiseline, nikotin prelazi u oblik soli. U momentu pisanja ovog teksta, u opticaju su benzoeva, salicilna i malatna kiselina. Od njih se, redom, dobijaju NicSalt-B, NicSalt-S i NicSalt-M tečnosti. Šta se ovim postupkom postiže?

Kiselina koja se dodaje služi upravo da obori pH vrednosti mešavine, jer će tako nikotin postati manje reaktivan prilikom udisanja. Dobija se tečnost koja ima osetno blaži TH, pa je moguće koristiti tečnosti sa mnogo više nikotina nego što je to slučaj sa freebase tečnostima.

Isto tako, NicSalt tečnostima nisu neophodne veće temperature da bi se postigao željeni efekat.

Ideja je da se sa NicSalt tečnostima kako rutina tako i sam doživljaj prilikom korišćenja e-cigarete, budu mnogo bliži osećaju prilikom korišćenja duvanskih cigareta.

Kako NicSalt „radi“?

Tajna je upravo u udaru u grlo, tj TH-u. NicSalt omogućava da koristite tečnost sa više nikotina nego što ga ima u Vama odgovarajućoj freebase tečnosti. Sledi logično pitanje: zašto bi iko u sebe unosio više nikotina nego što mora? Pa zato da bi ukupan dnevni unos nikotina bio manji! Osetno manje puta u toku dana ćete upotrebiti e-cigaretu u kojoj je NicSalt tečnost.

Svaki vaper je našao sebi odgovarajuću jačinu e-tečnosti, i troši po nekoliko ml dnevno. Procenat onih čija se potrošnja meri u dvocifrenim mililitrima nije zanemarljiv. Korišćenje NicSalt tečnosti je mnogo bliže rutini koju ste imali kao pušači: povučete par puta, pa uređaj odložite sa strane.

Ovde je veoma bitno napomenuti da je suština upravo u tome da se NicSalt tečnosti koriste osetno drugačije nego freebase tečnosti. Potpuno je nerazumno pokušavati koristiti ih na isti način. Glupo, opasno, štetno… upotrebite koji god Vam termin odgovara, ali Vas naijiskrenije molimo da to shvatite ozbiljno. NicSalt nije za povlačenje po ceo dan i nije za korišćenje na velikim snagama!

Zahvaljujući toj osobini, NicSalt tečnosti ne zahtevaju baterije većeg kapaciteta i struja na kojima se koriste može biti osetno manje snage. Tako su nastali POD uređaji, e-cigarete manjih dimenzija u oblicima koje do sad nismo viđali. Baš zato što performanse baterije ovde nisu primarni problem, POD uspešno iskombinuje efikasnost, jednostavnost korišćenja i fantastičnu aromu u uređaju malih dimenzija.

Za koga su dobre NicSalt tečnosti?

NicSalt može biti dobra opcija ukoliko se pronalazite u nekoj od ovih situacija:
  • tražite start model e-cigarete, kako bi ostavili pušenje. Korišćenje NicSalt tečnosti u kombinaciji sa kvalitetnim POD uređajem je po pravilu mnogo efikasnija metoda od kombinacije klasičnih starter kitova sa freebase tečnostima.
  • treba Vam mali uređaj za povremeno korišćenje tamo gde ne možete da parite po volji. Bilo da je to u kancelariji ili na drugom radnom mestu, u kolima, kući… POD uređaj i NicSalt tečnost Vam mogu u par povlačenja isporučiti potrebnu količinu nikotina, bez potrebe za konstantnim konzumiranjem.

Za koga NicSalt nije dobra opcija?

Za određene tipove korisnika NicSalt nije dobra opcija, a u nekim situacijama bi mogla biti i štetna. Ako se nešto od ovoga može primeniti na Vas, preskočite ideju o NicSalt tečnostima i POD uređajima:
  • neophodno je da izbacuje oblake pare i lančano vejpujete. POD uređaji naprosto nisu predviđeni za ovakvo korišćenje. Plus, sa NicSalt tečnostima je ekstremno uvlačenje direkt u pluća VEOMA loša ideja.
  • udarac u grlo iliti TH Vam je veoma bitan za kompletan užitak. Kod NicSalt-a je TH osetno slabiji, pa će tečnost čiji Vas TH zadovoljava verovatno imati i previše nikotina za regularnu upotrebu.
  • već neko vreme koristite e-cigaretu, hteli bi da probate nešto novo ali bez menjanja ustaljenih navika i rutina. POD i NicSalt se koriste nešto drugačije, ne toliko intezivno i ne toliko često kao klasične e-cigarete i tečnosti. Varijanta u kojoj je uređaj stalno u rukama pa svako malo povlačite, za Nic Salt i POD spada u NE, NIKAKO!
Ne bi želeli da zvučimo previše mračno, ali je zaista bitno da se ovo razume i usvoji. NicSalt zaista pruža mogućnost da brzo i elegantno zadovoljite svoju potrebu za nikotinom, ali isto tako nosi i opasnost od preteranog unosa. Opasnost je čak i veća kod vapera sa stažom, koji bi NicSalt koristili držeći se svojih ustaljenih rutina i ne obraćajući pažnju na signale koje organizam šalje.

Kako izabrati odgovarajući POD uređaj?

Prva dilema je dizajn. Budući da im performanse ne zavise toliko od baterije, kao što je slučaj sa klasičnim uređajima, POD-ovi se prave u bezbroj različitih oblika i dezena. A uglavnom su mali i simpatični.

Osobine koje bi trebao da ima dobar POD se mogu definisati na sledeći način:
  • kvalitetno rešen sistem punjenja. Poželjno je da bude jednostavan za upotrebu i ne sme dolaziti do curenja tečnosti.
  • adekvatna kombinacija grejača i struje baterije. NicSalt se NE SME koristiti na velikim snagama! Zato je važno da uređaj ima mogućnost podešavanja izlazne snage. Ako nema to podešavanje – onda da grejači nisu otpora manjeg od 1oma! Ukoliko POD nameravate da koristite sa standardnim tečnostima, onda ovaj preduslov možete i da zanemarite.
  • adekvatan protok vazduha. NicSalt i uvlačenje direkt u pluća nisu najsrećnija kombinacija.
Našu ponudu POD uređaja možete videti na stranici sa start kompletima za početnike: LINK

Ekspanzija novih modela POD uređaja je jača nego u vreme najvećeg buma e-cigareta, ali ćemo se truditi da pred Vas stavimo samo proverene i dokazano kvalitetne uređaje.

Važno je napomenuti da se svaki POD uređaj može koristiti i sa klasičnim freebase tečnostima. Naprosto, POD je samo naziv za jednu vrstu iliti kategoriju elektronskih cigareta. Jedini problem bi moglo biti trajanje baterije, jer se freebase tečnosti po pravilu koriste intezivnije, pa će baterija trajati kraće. Ukus i kompletan užitak će verovatno biti slabiji.

Našu ponudu NicSalt tečnosti možete videti na stranici NicSalt tečnosti


Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao oko osnovnih principa i pojmova u vezi NicSalt tečnosti i POD uređaja. Tekst će biti dopunjavan kako se nove informacije budu pojavljivale.

Ukoliko u vezi ove materije imate neko pitanje, sugestiju ili možda primedbu, napišite to u komentaru ili nas kontaktirajte putem kontakt forme.


Povratak na: Saveti i tutorijali