Novi Zakon o duvanu Republike Srbije: kako da pošaljete svoju primedbu na tekst novog zakona

Objavljeno: 18.09.2023.

Dragi saborci,
Verovatno ste se informisali o novinama koje predviđa novi Zakon o duvanu. Ukoliko niste, možete se detaljnije informisati na stranici Novi Zakon o duvanu

Ostavljena je mogućnost da pošaljete svoje primedbe, zamerke i sugestije predlagaču ovog zakona. Potrebno je da sledite ove korake:

 

 1. Sa ovog linka skinite obrazac za primedbe: OBRAZAC

 2. U obrazcu gore popunite svoje podatke, a u poljima ispod NAVEDITE NA KOJI KONKRETNO ČLAN ZAKONA (I KOJI STAV) imate primedbu. Sve novo što je u zakonu možete videti ovde OBRAZLOŽENJE I PREGLED ODREDBI a mi smo izdvojili one koji su za nas najbitniji:

  - Član 2 stav 16
   uvodi u zakon pojam SRODNI PROIZVOD gde se između ostalog, navode tečnosti za elektronske cigarete i jednokratne e-cigarete. Ne pravi se razlika između tečnosti sa nikotinom i tečnosti bez nikotina. Na isti način se tretiraju: e-tečnost bez nikotina, DIY aroma, glicerin i propilen glikol. 

  - Član 71 stav 5
   za e-tečnosti i jednokratne e-cigarete uvodi zabranu bilo kakve prodaje na daljinu (online shop, kurirska dostava itd...), prodaju u apotekama i slično, kao i zabranu da sadrže "karakteristične arome kao što su slatkiši, bombone, dezerti, čokolada, karamela, gazirana ili energetska pića".

  - Član 74A ograničava maksimalnu zapreminu tankova u jednokratnim e-cigaretama na 2ml, a bočice za ponovno punjenje mogu biti najviše 10ml zapremine. Tečnost može da sadrži najviše 20mg/ml nikotina

  - Član 77Ž određuje da se tečnosti bez nikotina moraju obeležiti upozorenjem da ovaj proizvod šteti zdravlju i izaziva zavisnost.

 3. Nakon što ste naveli i argumentovali svoju primedbu na određeni član zakona, sačuvajte fajl i pošaljite ga na mejl adresu fiskalni.sektor@mfin.gov.rs. U naziv mejla stavite Јавна расправа – Нацрт закона о изменама и допунама Закона о дувану 

 

Naš stav je da se Član 74A ne može osporiti. Iako je u suštini prilično besmislen tu odredbu su usvojile sve zemlje u Evropi, pa realno nema šanse da se kod nas to izbegne. No, drugi stavovi su "autorski rad" našeg ministarstva, jer takve odredbe je retko ko (ili bukvalno niko) usvojio u svom nacionalnom zakonodavstvu.

U argumentaciji primedbe treba biti što je moguće jasniji i konkretniji. Na primer:

 • ako se žalite na Član 2 stav 16, treba navesti kako je besmisleno izjednačiti običan glicerin sa gotovom e-tečnosti bez nikotina koja se može sipati u e-cigaretu. Na stranu sve fizičke i razlike u upotrebi, ako se ovaj zakon usvoji u navedenom obliku glicerin će se u vape prodavnici prodavati u pakovanju od 10ml, a u prodavnici zdrave hrane ili apoteci pored - u pakovanju od 500ml ili čak litar.
 • Ako se žalite na član 71 stav 5 jer ne živite blizu neke vape prodavnice, navedite koliki problem u nabavci bi vam predstavljala ovakva zabrana. Da kurirske službe mogu da legitimišu primaoca (ne da provere da li poseduje LK nego baš da utvrde da li je punoletan) pa je ovakva mera bezrazložno oštra
Itd... 

NEMOJTE PISATI uopšteno ili neprecizno, jer se sigurno neće truditi da to protumače. 
Zamerke poput "da li znate da je vape bezbednija alternativa pušenju duvana" neće imati efekta, to ih očigledno ne zanima.
"Vi ste plaćenici ovoga ili onoga" - takođe će sigurno dovesti do instant klika na slanje u spam.
Više će pomoći konkretan argument o tome da određeni član zakona ide na štetu jedne grupe korisnika.
"Zašto niste uveli mere kao u zemlji XYZ?" - odgovor će biti da nisu jer nemaju obavezu, može im se.
U nekom drugačijem sistemu, verujem da bi lična iskustva korisnika imala veću težinu kod donošenja finalne verzije zakona, ovde se bojim da je situacija obrnuta. Svakako, ukoliko smatrate da vaše lično iskustvo može pomoći da se argumentuje zašto je neki predloženi član zakona loš - navedite ga. 

Pošaljite svoje zamerke, prosledite ovaj link svim vaperima koje znate. Što se više nas oglasi, veće su šanse da ćemo postići određeni efekat!

S poštovanjem,
Vaša InhalikaPovratak na: Vesti iz Inhalike