Novi Zakon o duvanu Republike Srbije: šta nam sve "dobro" donosi i kako će vape scena izgledati u narednom periodu

Objavljeno: 18.09.2023.
Dragi naši saborci,
verovatno ste primetili veliki potres na vape tržištu Srbije u poslednja 2-3 meseca. Nakon što se pojavio veliki problem na uvozu e-cigareta, tečnosti i sirovina, koji je pogodio sve kompanije iz ove branše (da budemo precizni, sve osim onih najvećih), sada je u toku drugi čin ove drame: ekspresno se pojavio predlog novog Zakona o duvanu, oko kojeg će javna rasprava trajati do kraja ovog meseca. Prva javna rasprava je obavljena u petak 15.09.2023. godine 

Navodi se da su u izradi ovog zakona učešće uzele razne institucije, no ostali smo uskraćeni za podatak koliko je koja institucija konkretno u ovome učestvovala i ko ih je poimence zastupao. Kad pročitate šta novi zakon donosi, teško je odupreti se utisku da je olovka zapravo bila u rukama samo jedne od zainteresovanih strana.

Obrazloženje novog zakona možete videti ovde: OBRAZLOŽENJE I PREGLED ODREDBI. Sumiraćemo najbitnije momente:
  • Član 2 stav 16 uvodi u zakon pojam SRODNI PROIZVOD gde se između ostalog, navode tečnosti za elektronske cigarete i jednokratne e-cigarete. Ne pravi se razlika između tečnosti sa nikotinom i tečnosti bez nikotina. U stavu 17 se uvodi pojam ELEKTRONSKA CIGARETA, u stavu 18 se uvodi AROMA kao "svaki miris odnosno ukus koji je jasno uočljiv tokom konzumacije duvanskih, odnosno srodnih proizvoda".
    Bitno je naglasiti da se u ovom predlogu zakona, pošto nikotin u sastavu ne igra ulogu, na isti način tretiraju artikli: e-tečnost bez nikotina, DIY arome za samostalnu pripremu e-tečnosti, glicerin i propilen glikol. 
  • Članovi 64Đ do 64J govore o osnivanju novih registara pri ministarstvu, registar uvoznika i registar proizvođača srodnih proizvoda. Taksa za upis svaki od ovih registara je 5 miliona dinara.
  • Član 71 je posebno zanimljiv: između ostalog, tu se za e-tečnosti i jednokratne e-cigarete uvodi zabrana bilo kakve prodaje na daljinu (online shop, kurirska dostava itd...), prodaja u apotekama i slično, kao i zabrana da sadrže "karakteristične arome kao što su slatkiši, bombone, dezerti, čokolada, karamela, gazirana ili energetska pića". Ovde se uvodi i zabrana na prodajne podsticaje, tj. zabranjeno je davati popuste i niže cene na srodne proizvode
  • Član 74A ograničava maksimalnu zapreminu tankova u jednokratnim e-cigaretama na 2ml, a bočice za ponovno punjenje mogu biti najviše 10ml zapremine. Tečnost može da sadrži najviše 20mg/ml nikotina
  • Član 77Ž određuje način na koji će se srodni proizvodi obeležavati. Tu se po prvi put pravi razlika između tečnosti koje sadrže i koje ne sadrže nikotin, ali odmah zatim sledi novi biser pa se tečnosti bez nikotina moraju obeležiti sa upozorenjem da ovaj proizvod šteti zdravlju i izaziva zavisnost.
Iz odredbi je očigledno da je autor teksta zakona ili ekstremno neupućen u materiju, ili ekstremno zlonameran. Na ovaj način izjednačiti tečnosti sa nikotinom i tečnosti bez nikotina, bukvalno smo prva zemlja na svetu gde se tako nešto uvodi. Obrazloženje je da "ne postoji studija koja pokazuje da su tečnosti bez nikotina manje štetne nego one sa nikotinom". Ovaj stav je toliko besmislen, da ga je zaista teško argumentovano oboriti. Po zakonima logičkog zaključivanja, iz odsustva dokaza neke tvrdnje ne sme zaključivati ništa o negaciji te iste tvrdnje (npr. iz tvrdnje da "ne postoji dokaz da sam ikada posetio Paraćin" ne možete izvući zaključak da nikada nisam bio u Paraćinu). Takođe, ako su tečnosti bez nikotina "štetne" isto ili više od tečnosti sa nikotinom, a sastav im je identičan osim što ove druge sadrže i nikotin, to bi značilo da prisustvo nikotina u tečnostima ne utiče na štetnost istih.
Pošto se na isti način posmatra sve što ide u e-cigaretu a ne sadrži nikotin, po novom zakonu bi propilen glikol, glicerin i sve arome smeli da pakujemo u bočice sa max 10ml zapremine. Taj stav zakona je sam po sebi problematično formulisan, ovako napisan ne ograničava zapreminu tečnosti nego zapreminu bočice - pa bi i longfill arome verovatno bile zabranjene.
Ali da ne vijamo perfekciju, ovi tako očigledni faulovi u logici predlagaču zakona ne predstavljaju problem.

Na pitanje kakvu to zavisnost stvaraju tečnosti bez nikotina, iliti kakva se to zavisnost stvara od npr. kombinacije glicerina i arome - od predstavnika predlagača zakona smo dobili odgovor da vejpovanje bez nikotina "nesumnjivo" stvara zavisnost, a da postoje razne vrste zavisnosti - ne samo od supstanci nego i od ponašanja, poput zavisnosti od šopinga itd... Da, bukvalno tako je glasio odgovor :)
Na pitanje da li postoji neka studija koja dokazuje izazivanje takve zavisnosti kod korišćenja e-tečnosti bez nikotina, odgovor je da nema ali je to "očigledno".
Zašto su po pitanju e-cigareta bez nikotina restriktivniji nego bilo koja druga zemlja u EU, kažu da su tako procenili i da na to imaju pravo.

Što se tiče online prodaje, i tu je kao osnovni argument data briga o maloletnicima. Na zamerku kako se efekat mogao postići time da se isporuka vrši uz dodatnu uslugu kurirske službe (ta usluga je moguća na zahtev pošiljaoca), odgovor je da to ne bi bilo efikasno jer se kod nas lična karta (LK) može izvaditi već sa 16 godina.
Prvo, kurir nema obavezu da proveri da li primalac ima LK nego da proveri da li je primalac punoletan.
Drugo, u npr. Nemačkoj i Francuskoj se LK vadi u istom uzrastu (16 godina) a u Španiji i Holandiji čak sa 14 godina. Opet, nijedna od tih zemalja nije ovo uzela kao argument za ukidanje online prodaje e-tečnosti.
Kako će do željenih proizvoda doći korisnici koji u svom okruženju nemaju maloprodajne objekte sa e-tečnostima, predlagača zakona nije briga. 

Tu je još nekoliko čudnih ili spornih stavki, ali mislim da je ovo gore krucijalno za vapersku populaciju u Srbiji. Kao što sam i napisao pre neki dan, nema mesta za neki optimizam ali ako će već da usvoje besmislene mere - hajde da se barem malo preznoje dok pokušavaju da ih objasne.

SVAKO OD VAS MOŽE DA POŠALJE SVOJE ZAMERKE NA OVAJ ZAKON, POPUNJAVANJEM ODGOVARAJUĆEG FORMULARA I SLANJEM NA MEJL ADRESU PREDLAGAČA ZAKONA.
Kako, gde i šta slati - pogledajte na ovom linku: OGLASI SE

Nemojte da vas mrzi, tih par minuta posla vas ne košta ništa a možda uspe da napravi razliku. 
Prosledite svim vaperima koje znate, što nas se više obrati veće su šanse da ćemo postići određeni efekat.

S poštovanjem,
Vaša Inhalika
Povratak na: Vesti iz Inhalike