Tutorijal za pomoć pri samostalnoj pripremi tečnosti za e-cigaretu.

Objavljeno: 02.05.2021.
Ovo je mali tutorijal za pomoć pri samostalnoj pripremi tečnosti za e-cigaretu, nastao kao plod ličnog iskustva autora. Pretpostavka je da je korisnik upoznat sa osnovnim terminima ove materije, kao i da je svestan svih zdravstvenih i bezbednosnih rizika koje samostalno spravljanje tečnosti nosi. Autor nije odgovoran za bilo kakve posledice do kojih može doći usled nestručnog ili nesavesnog rukovanja, stoga Vas molim da OVO NE POKUŠAVATE UKOLIKO NISTE APSOLUTNO SIGURNI U SEBE I SVOJE ZNANJE O ONOME ŠTO TREBA DA URADITE.

Da bi sami napravili e-tečnost treba da znate:

1) koju nikotinsku bazu želite da upotrebite

2) koja jačina tečnosti (količina nikotina) Vam odgovara

3) kakav ukus (aromu) želite da dobijete.

Najbolje je da u startu pokušate da napravite tečnost poput neke koju ste već probali i koja Vam se sviđa. Kada ovladate postupkom i terminologijom, onda su mogućnosti za improvizovanje i pravljenje sopstvenih mikseva i ukusa neograničene.

(BEZ)NIKOTINSKA BAZA


Baza je “nosač” tj. osnova e-tečnosti. Sastoji se od propilen glikola (PG), glicerina (VG) ili njihove kombinacije. Baza može sadržati i nikotin, a postoje i baze u kojima je i mali procenat vode.
PG daje izraženiji ukus i jači udar u grlo (TH), ali proizvodi manje pare i ume da iritira grlo (suši, grebe).
VG daje obilniju paru, ali su aroma i TH slabiji.
Gotovo da ne postoji korisnik koji na duže staze može koristiti čistu PG bazu, pa se zato koriste kombinovane baze (poznate i kao VG-PG, VPG…) ili baze bez PG-a (VG baze).

Jednostavno rečeno, baza je e-tečnost bez arome. Baza se, kao takva, može pariti ali se to ne preporučuje – jer nema arome pa je i ukus nikakav, nekako bljutav. Ovome u mnogome doprinosi i to što se nikotin iz baze spaja sa aromom i tako pojača udar u grlo (eng. TH, Throat Hit) koji nam je svima potreban.

PG i VG u čistom stanju imaju malu viskoznost. Na starijim generacijama atomizera se nisu mogli pariti u tom obliku, pa se u njih dodavala voda. U PG se dodavalo 2-5 procenata, a u VG 5-15 procenata.

Na atomizerima novije generacije gde je natapanje grejača bolje rešeno (veće rupe za tečnost ili više manjih rupa), PG i VG kao sirovine traže mnogo manje vode. Štaviše, sve više korisnika uopšte ne dodaje vodu u svoje baze za e-tečnost. Tako da se za korišćenje na novijim RBA (eng. rebuildable, atomizer gde korisnik sam pravi grejač) atomizerima za MTL upotrebu (eng. Mouth to Lung, uvlačenje iz usta u pluća, standardno za većinu korisnika), gotovo svim DTL (ili DL, eng. Direct to Lung, uvlačenje direkt u pluća, za zahtevnije korisnike na većim snagama) atomizerima ili atomizerima novije generacije sa fabričkim glavama, korisnici uglavnom odlučuju da koriste baze koje ne sadrže vodu.

Bitno je naglasiti da (u opštem slučaju) VG i VG baza nisu isto!
VG baza (0mg) je u najopštijem smislu VG razblažen sa odgovarajućom količinom destilovane vode (ukoliko imate potrebu da istu dodajete u Vaš miks). VG sirovina se u čistom stanju može koristiti samo u DTL atomizerima sa velikim kanalima za dotok tečnosti. Ovde treba uzeti u obzir veoma bitnu bezbednosnu napomenu ukoliko želite da koristite čistu VG bazu: prilikom DTL korišćenja na velikim snagama, temperatura grejača ume da bude bliska temperaturi pri kojoj VG ispušta određene štetne materije. Ali, čak i veoma mala količina vode u miksu drastično obara tačku isparavanja VG-a, pa se e-tečnost pretvori u paru pre nego što se dostigne kritična temperatura!
Drugim rečima: vrlo mala količina vode u miksu može da donese velik benefit sa bezbednosne strane.

Sličan princip važi za PG, VG-PG baze, mada je tu problem osetno manji. Ako koristite atomizere novije generacije, voda nije potrebna već od baza sa odnosom 70%VG – 30%PG.

U našoj ponudi imate čist PG i čist VG u većim pakovanjima, kao sirovine.
Da li ćete u njih dodati vodu, pre mešanja sa nikotinskom bazom i aromom, zavisi od opreme koju koristite, od odnosa PG-a i VG-a koji želite da dobijete, kao i od ličnih afiniteta.

Najbolji savet je da probate na manjem miksu, koji ćete napraviti bez vode. Ukoliko se mešavina pokaže pregusta, možete naknadno razblažiti sa malo vode. Pri oceni da li je mešavina gusta, retka, ili „baš kako treba“ se nemojte voditi vizuelnom ocenom nego isključivo time kako se pokaže tokom korišćenja u Vašem atomizeru.

Baze se obeležavaju komponentama koje su “nosači” i količinom nikotina po mililitru tečnosti. Npr 50VG-50PG 6mg, 80VG-20PG 18mg, 70VG-30PG 0mg itd…

Kako napraviti (kupiti) odgovarajuću bazu?


Ukoliko želite da napravite tečnost jačine npr 18mg, treba vam i baza te jačine. Do nje možete doći na više načina:
 • kupovinom već gotove baze na toj jačini
 • kupovinom jače baze i njenim razblaživanjem

Na primer, ako želite da napravite 200 ml tečnosti jačine 18mg na VPG (50-50) bazi, treba Vam 200ml VPG baze jačine 18mg/ml. Do nje možete doći:
 • kupovinom 200ml gotove VPG baze na 18mg
 • kupovinom 100ml PG baze na 36mg i njenim mešanjem sa 100ml VG baze bez nikotina
 • kupovinom 100ml VG baze na 36mg i njenim mešanjem sa 100ml PG baze bez nikotina
 • itd…

Preporuka je da, barem za prve mikseve, koristite nikotinske baze spremne za upotrebu! Odaberete jačinu i odnos PG-a i VG-a koji Vam odgovaraju, samo dodate aromu u preporučenoj koncentraciji, dobro promućkate i sačekate par dana.

Ako želite da napravite slabiju ili jaču tečnost, odnosno tečnost sa drugačijim odnosom PG-a i VG-a, onda će biti drugačija i matematika koliko se čega meša.

Nekada popularne kineske e-tečnosti imaju bazu gde su PG i VG u približnom odnosu 30VG-70PG. Danas aktuelne tečnosti su uglavnom na 50VG-50PG bazi ili 70VG-30PG, što je i preporuka za Vas.

Koristan alat za pomoć pri doziranju je eJuice Me Up kalkulator, koji možete skinuti sa ove lokacije: LINK

Ukoliko sami pravite nikotinsku bazu i tražite za sebe odgovarajući odnos PG-a i VG-a, probajte na manjim količinama. Neke greške u doziranju se teško ili uopšte ne ispravljaju, ne bi valjalo upropastiti čitavu bocu PG-a, VG-a ili baze zbog loše procene ili lošeg proračuna.

Nikotin je otrov koji se brzo apsorbuje kroz kožu, zato IZBEGAVAJTE DIREKTAN DODIR SA TEČNOŠĆU! Ako razblažujete nikotinske baze jačine 50mg ili više, preporuka je da koristite zaštitne rukavice.

Našu ponudu baza za pravljenje e-tečnosti možete pronaći na stranici nikotinske baze i sirovine


AROMA


Arome se u spremljenu bazu dodaju u maloj količini. Najčešće je u pitanju samo nekoliko procenata, mada su sve popularnije arome kod kojih je doziranje 10% ili više.

Morate imati u vidu da je potrebno određeno vreme (tzv. Steeping) da aroma sazri i prikaže se u punoj snazi. Ovo ne znači da svoj miks ne smete probati pre isteka tog roka! Svaku DIY tečnost možete probati bukvalno odmah nakon što je smućkate. Naravno, rezultat ne mora biti dobar.

U suštini, potrebno je vreme da se aroma rastopi u bazi i pokaže u punoj snazi. Ovo posebno važi za kompleksne arome, jer svaki ukus ima svoje vreme sazrevanja. Neki ukusi se osete bukvalno odmah nakon što smućkate tečnost, neki izbiju na površinu posle 2-3 dana a nekima je potrebno 15 i više dana.

Ni ovde ne postoje obavezujuća pravila, tako da se nemojte slepo držati nečijeg saveta ili ličnog iskustva. Istu aromu neki korisnici troše tek kad odstoji 15 ili više dana, pre toga im je „tankog ukusa“, a drugi je koriste isključivo „svežu“ (tj. neposredno nakon mućkanja) jer kasnije osete neku notu koja im se ne sviđa.

Prema tipu aroma se mogu navesti neka opšte prihvaćena pravila:

 • duvanske arome treba da odstoje barem 15 dana
 • jednostavne voćne arome mogu u upotrebu ubrzo nakon mućkanja, kasnije nema većih promena
 • krem, testo, krofne itd… u aromama izbiju na površinu tek posle 15-ak dana
 • cooling i mentol se osete bukvalno od prve sekunde. Ako su u sastavu neke kompleksne arome, često se u prvim danima osete mnogo jače nego što bi trebalo, jer ostali ukusi još nisu izbili na površinu
 • kompleksne voćne arome se isto mogu koristiti odmah nakon mućkanja. No, najčešće se desi da od 4-5 ukusa koji čine miks, na startu osetite jedan ili dva
 • arome za koje je preporučeno veće doziranje, po pravilu traže manje vremena za sazrevanje od onih koje se doziraju u 2-3 procenta

Za arome prikazane na sajtu smo naveli preporučene doze, to može da Vam posluži kao polazna tačka. Naravno, dozirajte onako kako Vama odgovara. Ja više volim da u startu dodam malo više arome, pa po potrebi razblažim ako se nakon sazrevanja pokaže da je ukus prejak.

U startu, dok tražite odgovarajuću aromu i njeno pravilno doziranje, važi ista preporuka kao za nikotinske baze: probajte na manjim količinama. Na primer, 10ml ili 30ml gotove tečnosti je sasvim dovoljno za probu. Svako od nas ima aromu koju naprosto ne može da pari, bolje je da to ustanovite na manjem uzorku nego da morate da bacite veću količinu spremljene tečnosti.

Sastojke treba mešati u čistim posudama, koristiti više špriceva za odmeravanje.

Arome je najbolje dozirati malim špricem. Ako se radi o aromama koje se doziraju u par procenata, možda je i lakše odmeriti kapanjem u bočicu sa bazom. U zavisnosti od pakovanja arome (tj pipete na bočici arome) i same gustine arome, u jednom ml tečnosti ima 20 – 30 kapi. Za početak uzmite srednju vrednost, što bi značilo da ukoliko hoćete da neku aromu dozirate 3% treba da u 10ml nikotinske baze ukapate oko 8 kapi.

Arome koje se doziraju 7,8 ili više procenata odmeravajte malim špricem.

Obavezno zapisujte koliko ste arome dodali u koju bazu, zapisujte i sve naknadne korekcije (razblaživanje tečnosti ili dodavanje arome) koje budete imali. Potrebno je određeno vreme da tečnost „sazri“, ukoliko svoj miks probate ranije najverovatnije ćete dobiti ukus koji se razlikuje od onoga kakva je ta tečnost zaista. Ovo važi i za naknadno dodavanje arome, tj ako Vam je ukus bio slab pa ste dodali još malo arome – morate sačekati nekoliko dana da se i taj naknadno uneti deo arome lepo razloži. Zbog toga Vam savetujem da ispočetka dozirate malo jače (procenat ili dva više od preporučene vrednosti), pa da po potrebi razblažite tečnost.

Dok čekate da tečnost sazri, držite je na sobnoj temperaturi bez direktne izloženosti sunčevoj svetlosti. Korisno je svaki dan po nekoliko puta protresti bočicu.


Našu ponudu aroma za pravljenje e-tečnosti možete pronaći na stranici arome za DIY tečnosti
Prazne bočice su ovde: prazne bočiceNadam se da će Vam eksperiment uspeti, i da ćete kao pravi alhemičari uspeti da sami kreirate omiljeni ukus e-tečnosti. Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice, napišite u komentaru ili nas kontaktirajte putem kontakt forme.

 

Povratak na: Saveti i tutorijali