Detaljno objašnjenje o tome šta je nicshot, čemu služi i kako se koristi.

Objavljeno: 21.10.2023.

Verovatno ste informisani da je će se uskoro usvojiti novi Zakon o duvanu, a i ako niste - uskoro nećete moći da to ne primetite. Ovaj zakon donosi novu regulativu na tržište e-cigareta i tečnosti, gde se za e-tečnosti koje sadrže nikotin ograničava maksimalna  zapremina (na 10ml) i količina nikotina (max 20mg/ml). To konkretno znači da značajan procenat artikala iz našeg asortimana više neće biti dostupno u slobodnoj prodaji. S' obzirom da su iste ili slične odredbe već godinama na snazi u zemljama EU (čuvena TPD direktiva) a vapera je svakim danom sve više, ne preti nam apokalipsa niti će se vaperski svet ugasiti. Samo ćemo morati da se prilagodimo novim pravilima na tržištu.

Prilagođavanje će za neke korisnike biti neosetno, nekima će nov asortiman biti čak i osetno jeftiniji od onoga što su do sad kupovali. Na žalost, nekim korisnicima će nakon uvođenja novih pravila (trenutno aktuelni rok je 01.01.2025) korišćenje e-cigarete biti osetno skuplje nego što je to bio slučaj do sad. Na prvu loptu, najviše će "stradati" korisnici tečnosti sa više nikotina (cca 10mg/ml i jače).

ŠTA JE NICSHOT?

Na početku da razjasnimo šta je to Nicshot. Nicshot, nic shot iliti nikotinski šot je naprosto 10ml nikotinske baze. Pošto su se nicshotovi pojavili kada je TPD stupio na snagu, po pravilu je u nicshotu nikotinska baza maksimalne dozvoljenje jačine: 20mg/ml. Proizvode se, kao i nama poznate DIY nikotinske baze većih pakovanja, u nekoliko različitih odnosa glicerina (VG) i propilen glikola (PG). Retko tj. gotovo nikad se ne prave u čistom VG-u ili PG-u. Prvi zato što je teško presuti sav glicerin iz ovako malih bočica, a drugi zato što se sa nicshotom od čistog PG-a teško dobijaju gotove tečnosti koje su danas popularnije, sa više VG-a.

Nicshot se može koristiti za pripremanje klasičnih nikotinskih baza, ali svoju glavnu primenu i najveću efikasnost ima u kombinaciji sa Longfill aromama. Obe varijante ćemo detaljno objasniti u nastavku teksta. NICSHOT ZA PRIPREMANJE NIKOTINSKIH BAZA

Ukoliko ste do sad sami pripremali svoje e-tečnosti tako što ste nikotinsku bazu mešali sa DIY aromama, tu bazu možete napraviti i pomoću nikotinskih šotova. Za korisnike koji su kupovali gotove nikotinske baze jačine 9mg/ml ili slabije, varijanta sa nicshotovima će biti osetno jeftinija.

Napravili smo tabele za tri najpopularnije nikotinske baze: 50VG-50PG, 60VG-40PG i 70VG-30PG. Ukoliko znate da koristite neki e-liquid kalkulator ove tabele vam nisu neophodne, ali će sigurno biti od koristi onima koji se po prvi put susreću sa ovom materijom. Par napomena za pravilno korišćenje ovih tabela:

 • u tabeli nađete željenu jačinu nikotina. Na primer, pravimo 100ml 50VG-50PG baze jačine 5mg/ml. To su u tabeli ove dve vrste:

  Tamo gde je moguće, navodili smo dve varijante za dobijanje istog finalnog proizvoda. Jedan red iliti vrsta u tabeli su mere za jedan proizvod. U našem primeru, jedna varijanta za dobijanje 100ml 50VG-50PG baze 5mg/ml je: 25ml 70-30 nicshot + 32.5ml VG + 42.5ml PG.
  Druga varijanta je: 25ml 50-50 nicshot + 37.5ml VG + 37.5ml PG.
  Obe varijante će kao finalni proizvod imati identičnu nikotinsku bazu.

 • malo koji korisnik će osetiti razliku između 60VG-40PG, 58VG-42VG i 62VG-38PG baza. Još je manji broj onih kojima će ta razlika smetati. Dakle, ne morate trošiti previše truda za najpreciznije moguće merenje i juriti tačnost na dve decimale. Ukoliko pri doziranju ne napravite baš veliko odstupanje, dobijena baza će svakako raditi posao.
  Gotovo ista situacija je sa količinom nikotina u napravljenoj bazi.

 • sve mere koje su navedene u tabelama su validne za pripremanje 100ml nikotinske baze. Ukoliko želite da napravite 50ml baze, svaku meru iz željene vrste (iliti reda) podelite sa dva. Ukoliko pravite 300ml baze, svaku meru iz vrste pomnožite sa tri. Itd...

 • Varijante navedene u ovim tabelama nisu jedine moguće. Ovde smo naveli po jednu ili dve, koje su najlakše za upotrebu.

 • Nakon što odradite doziranje i dobro promućkate mešavinu, nikotinska baza je spremna za upotrebu.NICHOT U LONGFILL AROMAMA 

U zemljama gde je TPD na snazi, najveći deo asortimana čine tzv. Longfill arome. Najčešće se radi o bočicama veće zapremine u kojima se nalazi malo arome. Korisnik samo treba da skine čep i dopuni do vrha nikotinskom bazom (tj. kombinacijom nichsota, VG-a i PG-a), dobro promućka i sačeka nekoliko dana. Finalni proizvod je e-tečnost spremna za upotrebu, gde je aroma dozirana baš onako kako je to proizvođač zamislio.

Našu ponudu Longfill aroma možete videti na linku Inhalika asortiman Longfill aroma

S' obzirom da su u našoj ponudi dve varijante Longfill aroma: "10 u 60" (10ml arome u 60ml bočici) i "20 u 120" (20ml arome u 120ml bočici), tabele smo napravili za "10u 60" Longfill. Opet, par napomena za efikasnu upotrebu ovih tabela:

 • u tabeli nađete željenu jačinu nikotina. Na primer, imamo "10 u 60" Longfill aromu i želimo da dobijemo 60VG-40PG gotovu tečnost jačine 6mg/ml. To su u tabeli ove dve vrste:

  Tamo gde je moguće, navodili smo dve varijante za dobijanje istog finalnog proizvoda. Jedan red iliti vrsta u tabeli su mere za jedan proizvod. U našem primeru, jedna varijanta za dobijanje gotove tečnosti u 60VG-40PG bazi, jačine 6mg/ml je: sipati u bočicu 18ml 70-30 nicshot + 23.4ml VG + 8.6ml PG.
  Druga varijanta je: sipati 18ml 50-50 nicshot + 27ml VG + 5ml PG.
  Obe varijante će kao finalni proizvod dati identičnu gotovu tečnost.

 • isto kao za nikotinske baze, nema potrebe za preterivanjem u merenju. Malo koji korisnik će osetiti razliku između 60VG-40PG, 58VG-42VG i 62VG-38PG baza. Još je manji broj onih kojima će ta razlika smetati. Dakle, ne morate trošiti previše truda za najpreciznije moguće merenje i juriti tačnost na dve decimale. Ukoliko pri doziranju ne napravite baš veliko odstupanje, dobijeni miks će svakako raditi posao.
  Gotovo ista situacija je sa količinom nikotina u gotovoj tečnosti.
  Savet iz ličnog iskustva: kod Gorilla bočica granica za 60ml (odnosno 120ml) je tamo gde počinje čep. U praksi to znači da možete imati jedno merenje manje, pa sirovinu koju je najteže precizno meriti (VG) sipajte poslednju. Odmerite i sipate sve ostale komponente, pa VG samo dospete do linije gde počinje čep a bočica se sužava.

 • u nekim redovima tabele je zvezdica (*) pored oznake jačine. To znači da će dobijena gotova tečnost za malo odstupati od navedene jačine nikotina i/ili odnosa VG-PG, ali to ne predstavlja primetnu razliku.

 • sve mere koje su navedene u tabelama su validne za "10 u 60" Longfill arome i pripremanje 60ml gotove tečnosti. Ukoliko koristite "20 u 120" longfill arome, svaku meru iz željene vrste (iliti reda) tabele pomnožite sa dva.

 • Varijante navedene u ovim tabelama nisu jedine moguće. Ovde smo naveli po jednu ili dve, koje su najlakše za upotrebu.

 • Nakon što odradite doziranje i dobro promućkate mešavinu, tečnost će nakon par dana biti spremna za upotrebu. Naravno, možete je koristiti i odmah ali ukus najčešće ne bude potpun.
Na prvu loptu možda nije očigledno zašto su Longfill arome toliko popularne po Evropi, i zašto bi njihova masovnija upotreba drastično olakšala kako Vama nabavku, tako i nama funkcionisanje. 
Pre svega, doziranje je jednostavnije.
Ne morate da računate koliko arome sipati ako je preporučeno doziranje 8%, ovde je adekvatna količina arome već u Longfill bočici.
Onda, lakše ćete naći za sebe idealan VG-PG odnos za aromu koju volite. Gotove tečnosti se prave u određenom odnosu VG-a i PG-a, i ako vam je npr. omiljena tečnost Black Fruit Ice iz Vape Spot kolekcije - niste mogli da je probate u nekom drugom VG-PG odnosu osim kao 70-30, jer je 70-30 odnos u Vape Spot kolekciji gotovih e-tečnosti. Uz pomoć Longfill arome i nicshotova ovu aromu ćete moći da probate i u bazi sa drugačijim VG-PG odnosom, pa ćete možda naći i opciju koja vam više odgovara.
Na kraju, drastično će se smanjiti broj situacija koje su neprijatne kako vama, tako i nama: ima na stanju tečnost koju tražite, ali nema u jačini nikotina koja vam odgovara. Npr. dođete u radnju i tu je gore pomenuti Black Fruit Ice, puna polica - ali samo u jačinama 0mg/ml, 3mg/ml i 12mg/ml. A vama treba 6mg/ml!? Umesto da, kao do sad, kupite jaču/slabiju od željene, ili da kupite i jaču i slabiju pa ih pomešate, sa Longfill aromom ćete uvek moći da napravite tečnost u jačini koja vam odgovara.  

Našu ponudu Nicshotova možete videti na stranici Inhalika asortiman Nicshot baza


PG i VG sirovine možete naći na stranici Inhalika PG i VG asortiman

Prazne bočice možete naći na stranici Inhalika asortiman praznih bočica

Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice oko ove materije, pišite nam preko kontakt forme na sajtu!

S poštovanjem,
Vaša InhalikaPovratak na: Saveti i tutorijali