Koji su to benefiti jednokratnih e-cigareta i otkud ta neočekivana i sve veća popularnost kod vapera širom sveta?

Objavljeno: 13.09.2021.
Pričali smo već u nekom od prethodnih tekstova koliko prelazak na elektronske cigarete može biti zahtevan. Neophodno je savladati neke termine, tehnike i veštine sa kojima se novajlije susreću na samom ulasku u vape svet. Nije zanemarljiv broj novih korisnika koji zbog mnoštva informacija odustanu od cele vape priče, brže nego što su se u nju i upustili.

Svako sa iole dužim stažom u korišćenju e-cigareta je čuo za postojanje jednokratnih e-cigareta (eng. Disposable POD). Prisutne su na tržištu od prvog dana vape ekspanzije ali nisu bile naročito bitne niti popularne. Više su služile za ispomoć u „ne daj bože“ situacijama ili kao reklamni artikli, jer za većinu pušača naprosto nisu „radile posao“. No, kao posledica velikog razvoja industrije vaperskih proizvoda i pojave tečnosti sa nikotinskim solima, nedavno smo dobili funkcionalne jednokratne pod-ove koji imaju svoj smisao u ovoj našoj priči.

Sada se već može reći da su jednokratni pod-ovi sve popularniji širom sveta. Neki idu toliko daleko sa prognozama da jednokratne podove smatraju budućnošću e-cigareta. Ovde ćemo navesti benefite ovakvih uređaja i objasniti razloge za ovu, po mnogima neočekivanu, popularnost.

Jednokratne e-cigarete su mnogo jednostavnije za početak 

Iskustva širom sveta govore u prilog ovoj tvrdnji. Jednokratna e-cigareta Vas bez sumnje može jednostavno i brzo uvesti u svet parenja.

Šta je to što jednokratni pod čini „boljim“ za početak od nekog kvalitetnijeg i naprednijeg uređaja? Pođimo redom:

  • Nema podešavanja snage i režima rada za određeni tip zamenskih glava ili grejača. Kod jednokratnih pod-ova nemamo ekran, niti tastere koji bi zahtevali bilo kakav vid podešavanja. Ovde je potrebno samo da uvučete vazduh, grejač se automatski aktivira i to je sve. Cigareta radi! 
  • Nema izbora grejača. Dakle ovde nemamo dodatnu konfuziju oko izbora otpora grejača, pa samim tim ni obraćanje pažnje oko odgovarajućeg raspona snage za najbolje performanse. Ovde je grejač integrisan unutar poda i ne može se menjati. Konfigurisan je tako da pruža optimalne performanse.
  • Nema provere preostale količine e-tečnosti u tanku. Nije toliki problem kad nestane e-tečnosti, koliko je neprijatan osećaj kad pokušate da koristite e-cigaretu sa praznim tankom i osetite taj užasni zagoreli ukus (dry hit). Dobre jednokratne e-cigarete se konstruišu tako da se baterija uvek isprazni pre nego što se isprazni tank. 
  • Nema ni provere nivoa napunjenosti baterije. Kao što smo rekli, nema ekrana te nema ni indikatora za bateriju. Nakon što se integrisana baterija potroši, uređaj će prestati da proizvodi paru. Jednostavno, tada postaje neupotrebljiv i može se baciti. Iskorišćene jednokratne e-cigarete odlažite na odgovarajući način, isto kao što to radite sa praznim li-ion ili ni-mh baterijama.
  • Kod jednokratnih podova nema curenja e-tečnosti iz uređaja. Složićete se da je saznanje da e-tečnost ovde ne može da curi itekako pozitivna strana. Svima nam je život lepši bez mokrih tragova po džepovima i torbama.

Male dimenzije, sjajne performanse i velika paleta ukusa

Kod jednokratnih podova je lako odabrati ono što Vam je potrebno. Svaka jednokratna je deklarisana veličinom (tj. kapacitetom baterije) i zapreminom tanka sa e-tečnošću, ove dve veličine su u direktnoj vezi. Osim toga, tu je jačina nikotina i naravno ukus.

Baterije unutar ovih uređaja su uglavnom malog kapaciteta, ali su podešene da rade na maloj snazi kako bi im se optimizovao kapacitet i produžilo trajanje. Kombinacija ovakve baterije i tečnosti sa nikotinskim solima garantuje efikasnost i pružiće užitak svakom korisniku.

Pri odabiru jednokratne e-cigarete, glavobolju može zadati jedino izbor ukusa. Mogu se naći u najrazličitijim kombinacijama kako voćnih, tako i duvanskih ukusa.

Jednokratne e-cigarete koje se mogu pronaći u našoj ponudi su napunjene NicSalt tečnostima jačine 2% (nikotin 20mg/ml) i 5% (nikotin 50mg/ml), pa izbor vršite prema tome da li ste pušili „jače“ ili „slabije“ cigarete.

Koliko traje jednokratna e-cigareta?


Pravi odgovor na ovo pitanje bi bio: zavisi. Uređaji su deklarisani kapacitetom baterije i nekim okvirnim brojem povlačenja koje možete dobiti iz te baterije. Na tržištu postoje razne varijacije na temu, od onih manjih i jeftinijih deklarisanih na oko 100 povlačenja, do onih sa deklarisanih 2000 i više povlačenja. Ovaj podatak treba uzeti kao čisto informativan, jer je trajanje jednog povlačenja i njihova učestalost za svakog od nas drugačija.

U našoj ponudi trenutno možete naći Elf Bar jednokratne e-cigarete deklarisane na oko 800 povlačenja. Elf Bar je trenutno možda i najbolji proizvođač jednokratnih podova na svetu, a popularnost i zastupljenost njihovih modela raste neverovatnom brzinom. Uskoro ćemo u ponudu uvrstiti i neke druge modele, veću varijantu deklarisanu na 1500 povlačenja, itd… Zato, stay tuned! 

Kome preporučiti jednokratnu e-cigaretu?


Kao što smo gore naveli, postoji mnogo razloga zbog kojih ćete možda poželeti da probate baš ovakav vid e-cigarete. Za veliki broj početnika bi jednokratni pod mogao predstavljati lep i jednostavan start njihovog putovanja u vape svetu.

Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da su i napredni, dugogodišnji vaperi pronašli benefite u jednokratnim e-cigaretama. Ukoliko ste već korisnik nekog od POD sistema, cevaste e-cigarete ili čak i box mod kit-a, jednokratna e-cigareta kao rezervni uređaj može biti pametan izbor. To je relativno pouzdana a jeftina backup opcija koju možete držati na poslu, kod kuće, u kolima… Ako ostanete bez baterije ili e-tečnosti u Vašem primarnom uređaju, jednokratna može biti doslovno spas u pravi čas.

Elf Bar jednokratnu e-cigaretu možete poručiti sa sajta naše online prodavnice: jednokratne e-cigarete ili kupiti u nekom od naših maloprodajnih objekata širom Srbije.

Kakvo je Vaše iskustvo sa jednokratnom e-cigaretom? Očekujemo Vaš komentar.

Let’s kick ash!


Povratak na: Saveti i tutorijali