Obelisk baterija kompanije Geekvape je prvi vaperski uređaj velikog kapaciteta sa implementiranom Fast Charging funkcijom…

Objavljeno: 24.05.2021.
Točak vape industrije se okreće sve brže, i kao na traci pred nama su svakog meseca novi modeli. Svaki bolji od prethodnog, verzija 2, S verzija, UPGRADE itd… Zaista je teško setiti se modela koji je samom najavom uspeo da skrene na sebe pažnju značajnog dela vaperskog auditorijuma, i za koji ovako nestrpljivo iščekujemo da vidimo da li ono što daje u praksi odgovara tim bombastičnim najavama. Radi se o Obelisk modelu iz kompanije Geekvape.

Postoji jedna neprijatna situacija u kojoj se svako od nas našao nebrojeni broj puta. U žurbi krećemo da izađemo iz kuće, ali primetimo da je baterija e-cigarete skoro prazna. Rešenje je da uzmete rezervni uređaj (ako ga imate) ili zamenite bateriju (ukoliko Vaš uređaj koristi izmenljive li-ion baterije). Ukoliko ništa od ovoga kod Vas nije opcija, u najboljem slučaju ćete poneti punjač sa sobom pa puniti u autu ili na radnom mestu. Sve u nadi da ćete tako izgurati narednih par sati i uređaj se neće ugasiti, a Vi nećete doći u iskušenje da odete do prve trafike.

Obelisk iz Geekvape-a nam nudi zaista elegantno rešenje za probleme ovog tipa. Prvi model baterije iz ove serije, Obelisk 120 FC, ima kapacitet od čak 3700mAh. Ono što Obelisk 120 FC čini revolucionarnim je vreme potrebno da se baterija napuni: neverovatnih 15 minuta! Dakle, prelazak od potpuno prazne do skroz napunjene baterije za četvrt sata, zar to ne zvuči fantastično?Prvi Fast Charging vaperski uređaj


Tehnologija brzog punjenja (eng. Fast Charging, FC) je odavno prisutna u našoj svakodnevici. Kompanija Geekvape je prva uspela da je implementira u jedan vape proizvod. Da ne ulazim previše u tehničke detalje jer onaj koga interesuje to može lako izguglati, navešćemo samo osnovno. Razlika između načina rada baterija mobilnih telefona (gde se FC najviše koristi) i baterija vape uređaja je mnogo veća nego što bi se to moglo pomisliti na prvu loptu.

Vape baterije, pogotovo one koje rade na većim snagama, trpe osetno veće opterećenje nego baterije mobilnih telefona. Naprosto, treba da obezbede značajno veću izlaznu struju. Zbog toga su, barem do danas, bile i mnogo osetljivije na proces punjenja. Ukoliko bi ih punili „jačom“ strujom kako bi se brže napunile, performanse (kapacitet, max. izlazna snaga) bi vremenom opadale. Čak i mali pad performansi kod značajnog procenta korisnika donosi primetan gubitak u opštem ugođaju.

Geekvape je prvi uspeo da prevaziđe ova ograničenja, korišćenjem napredne PD tehnologije (eng. Power Delivery). Ali, i pored toga što su rezultati prvih testova fascinantni, još je rano za slavlje. Treba videti kako će se ovaj uređaj ponašati posle par meseci ili godinu dana korišćenja. Malo duži period korišćenja će nam pokazati i koliko su ovakve baterije dugotrajne, a ovakav način punjenja bezbedan.

Ne treba zaboraviti da se Obelisk 120 FC puni na struji snage od čak 65W, mnogo jačoj nego što je struja koju koriste brzi punjači top modela mobilnih telefona.

No, ono što nas mora radovati je činjenica da je Obelisk 120 FC gotovo sigurno pionir jednog sasvim novog pravca u razvoju vape uređaja. U narednim mesecima možemo očekivati odgovore drugih svetskih proizvođača. Sa povećanjem ponude i raznovrsnošću modela možemo očekivati i da cene idu dole, jer je Obelisk sada nešto skuplji nego uređaji sličnih performansi.

Svakako ne treba smetnuti sa uma da ovde u konačnoj ceni osim samog uređaja učestvuje i specijalizovani punjač koji je neophodan kako bi se ostvarilo gore navedeno vreme punjenja.

Kakvo je Vaše mišljenje o ovom uređaju? Očekujemo Vaš komentar.


Povratak na: E-cigarete u svetu