Zašto nam je lager skoro pa prazan, da li će se i kada vratiti u redovno stanje?

Objavljeno: 08.08.2023.
Dragi naši,
Tokom svih ovih godina koliko se družimo i lepo sarađujemo, trudili smo se da našu ponudu osim aktuelnosti krasi i konstantnost. Pogotovo za popularne i tražene artikle, nismo dozvoljavali da dolazi do nestašice duže od najviše nekoliko dana. Na žalost, sada ste svedoci da je nam je skoro prazan lager e-tečnosti, aroma i nikotinskih baza, pa želimo da Vas informišemo o čemu se radi.

Problem je nastao jer su nadležne službe, bez ikakve najave i bez (po našem mišljenju) validne zakonske osnove, pre neka dva meseca počeli da primenjuju odredbe iz TPD regulative (koja važi u EU) na uvoz svega u vezi e-cigareta. Za nas najvažnija ograničenja koja sadrži TPD direktiva su: 
  1. Tečnosti sa nikotinom (bilo da su gotove e-tečnosti ili baze) ne mogu biti u pakovanju većem od 10ml 
  2. Tečnosti sa nikotinom ne smeju imati više od 20mg/ml nikotina.
  3. Maksimalna zapremina napunjenih kertridža i tankova je 2ml
Problem nemamo samo mi, na udaru su svi legalni uvoznici e-cigareta, tečnosti i prateće opreme koji posluju u Srbiji. Svi uvozi koji su u zemlju ušli od momenta kada su počeli da primenjuju nove mere, zadržani su na carini. Mi smo naleteli sa velikom pošiljkom e-tečnosti, baza i aroma i zato nam je taj asortiman sada "šupalj".
Naravno, kao po pravilu u ovakvim situacijama se opšti interes i bezbednost građana navode kao motiv za iznenadnu i nenajavljenu primenu standarda koji se toliko drastično razlikuju od onoga što stoji u našem zakonu, i što je u ovih 10+ godina bila ustaljena praksa.


Odakle potreba da se primenjuje direktiva koja je na snazi u zemljama EU (čiji nismo član), koja se zove TPD (Direktiva o duvanskim proizvodima) a e-cigarete se po našem zakonu još uvek ne tretiraju kao duvanski proizvod?
Zašto se sa primenom počelo bez ikakve najave i bez roka za prilagođavanje, a TPD je u EU na snazi još od 2016. godine?
Zašto ova odluka nije javno objavljena niti je deo nekog novog zvaničnog propisa, nego je nastala kao interni dogovor nekoliko inspektora i laboratorija?
Šta od još gomile restriktivnih mera koje se nalaze u TPD-u, nameravaju da primenjuju naše nadležne službe?

Sve su ovo pitanja na koja za sad nemamo odgovor, ali se iz sve snage borimo da ih dobijemo. Kompletne resurse smo usmerili na pokušaj da se izborimo za prava koja su nam ovako grubo uskraćena. Posegnuli smo za svim nama dostupnim sredstvima, obratili se bukvalno svima za koje smo pomislili da nam mogu pomoći. Nadam se da razumete da u ovom obraćanju nismo mogli da budemo konkretniji i detaljniji, da ne bi poremetili akcije i korake koje ćemo povlačiti u narednim danima.

Što se tiče pitanja koja najčešće dobijamo, "kada će na stanju biti _____", odgovor je: ne znamo. Naprosto, ne zavisi od nas. Trudimo se iz petnih žila da se izborimo i ovu neprijatnu situaciju rešimo što pre, sa što manje štete po sve nas. Gotovo svi u Inhalici smo vaperi, pa smo maksimalno odlučni da iz ove borbe izađemo kao pobednici.

Obaveštavaćemo Vas o svemu bitnom do čega dođe u međuvremenu, nadam se da se uskoro čujemo sa lepim vestima ;)

S poštovanjem,
Vaša Inhalika
Povratak na: Vesti iz Inhalike