Finalna verzija novog Zakona o duvanu Republike Srbije: šta nam sve "dobro" donosi i kako će vape scena izgledati u narednom periodu

Objavljeno: 30.10.2023.
Dragi naši saborci,
Novi Zakon o duvanu je izglasan i stupa na snagu 04.11.2023. godine. Navrat-nanos su sklepali ovo zakonsko rešenje u kome su "bez zle namere" propustili priliku da e-cigarete tretiraju kao kvalitetniju i bezbedniju alternativu klasičnom duvanu. Štaviše, zakon nas sad tretira maltene isto. Nekoliko nerazumno strogih i ograničavajućih odredbi ukazuju da opšti dobrobit društva i zdravlje nikotinskih korisnika nisu bili zvezda vodilja piscima ovog rešenja.

Na početku, da navedemo šta nam sve novi zakon donosi:
  • e-tečnosti (sa i bez nikotina), jednokratne e-cigarete i napunjeni kertridži za pod e-cigarete se od sad svrstavaju u kategoriju SRODNI PROIZVODI. Uređaji (e-cigarete bez tečnosti, baterije, modovi, atomizeri...), rezervni delovi (zamenske glave i grejači, vata, žica, tank...) nisu srodni proizvodi.
    DIY arome, PG i VG po logici stvari nisu srodni proizvodi, ali moraćemo da o tome zatražimo zvaničan stav ministarstva.
  • od dana stupanja na snagu ovog zakona, zabranjena je prodaja prodaja srodnih proizvoda na daljinu. Na daljinu = online prodaja, preko društvenih mreža, oglasnika itd... Bilo koji oblik prodaje gde se kupcu roba šalje. Dakle, posle 04.11.2023. se e-tečnosti, nikotinske baze, jednokratne e-cigarete i napunjeni kertridži ne mogu poručiti online. Sve ostalo (uređaji, baterije, rezervni delovi...) se može poručivati
  • od 01.01.2025. se uvode ograničenja: za e-tečnosti sa nikotinom je 10ml maksimalna zapremina a 20mg/ml maksimalna količina nikotina, jednokratne e-cigarete/podovi sa već napunjenim kertridžima mogu imati maksimalno 2ml zapremine i 20mg/ml nikotina.
  • Uvode se i neki registri i takse koje kupce ne pogađaju direktno, ali će se odraziti na finalnu cenu proizvoda: milion dinara godišnja taksa za uvoz, isto toliko za proizvodnju, 25.000 din godišnje taksa za svako prodajno mesto

U odnosu na radnu verziju zakona, uspeli smo da se izborimo za određene "popravke":
  • "stari" asortiman će moći da se uvozi i prodaje do 01.01.2025, radna verzija je predviđala da zabrana uvoza odmah stupi na snagu 
  • nema ograničenja aroma, tj. neće biti ukusa koji su zabranjeni
  • za tečnosti bez nikotina ne postoji ograničenje zapremine od 10ml
Koliko je bitna prva stavka na ovoj listi (rok do 01.01.2025) toliko je važna i ova poslednja. U radnoj verziji zakona se nije pravila razlika između e-tečnosti bez nikotina, DIY aroma za samostalnu pripremu e-tečnosti, glicerina i propilen glikola, pa bi ovakvo ograničenje po nas bilo katastrofalno. U finalnoj verziji zakona tog ograničenja nema, a u obrazloženju javne rasprave su naveli i da se arome ne smatraju srodnim proizvodima, što bi u konačnici moglo da rezultira pristojnim vaperskim asortimanom u Srbiji, posle 01.01.2025. godine.

Suma sumarum, finalna verzija zakona je po nas prilično loša ali opet osetno bolja od onoga što je stajalo u prvoj verziji zakona. Nakon što se objavila radna verzija zakona, na raznim stranama ste mogli pročitati "mišljenja" raznih kvazi eksperata i online stručnjaka, kako je to sve završeno i nema svrhe buniti se, da je sve dogovoreno i biće kako su namerili. Ipak, uspeli smo da se izborimo za značajne izmene. Nekoliko kompanija i pojedinaca se zaista potrudilo, mnogo je sati provedeno u međusobnim konsultacijama i angažovanju raznih advokata, medicinskih stručnjaka i vapeskih udruženja širom sveta.

Ipak, ne mogu a da ne spomenem sramotno mali odziv korisnika da učestvuju u javnoj raspravi i pošalju svoje primedbe. I da uzmemo u obzir samo one koji su apel za akciju videli na našem sajtu, obrukali smo se. Da li bi rezultat bio drugačiji, da li bi krajnja verzija zakona bila povoljnija po nas da je na adresu ministarstva stiglo par stotina ili par hiljada sličnih primedbi, umesto par desetina koliko je stiglo - nikada nećemo saznati. Sigurno je da ne bi bilo gore, a da bi probali da li će biti bolje trebalo je pomeriti lenju pozadinu iz udobne fotelje i ispisati par redova, pa poslati mejl. Zaista, preteško ;) No, naknadno kukanje na nepravdu nam niko ne može oduzeti, to je ipak nacionalni sport.
Svima koji su svojim trudom, predlozima i slanjem primedbi pomogli u ovoj borbi: neizmerno hvala.

S poštovanjem,
Vaša Inhalika
Povratak na: Vesti iz Inhalike