Kraljevski medicinski koledž zahteva od engleske vlade da započne aktivnu promociju e-cigareta kao alternative duvanu…

Objavljeno: 01.06.2021.
Navikli smo da nam iz UK stižu lepe vesti u vezi elektronskih cigareta i borbe za pravilno informisanje kako korisnika tako i opšte populacije. Poslednja u nizu je vest koja stiže iz Kraljevskog medicinskog koledža (Royal College of Physicians, RCP) koji je nedavno izdao obiman izveštaj. Na osnovu dobijenih rezultata se od engleske vlade traži da promeni svoju politiku u vezi elektronskih cigareta.

Izveštaj sadrži nekoliko preporuka, od kojih ćemo izdvojiti najinteresantnije. Pre svega, traži se masovna medijska kampanja za promociju elektronskih cigareta kao alternative duvanskim proizvodima.

RCP izveštaj skreće pažnju na to da, prema važećoj zakonskoj regulativi, svi vaperski proizvodi moraju imati obaveštenje da „sadrže nikotin koji izaziva snažnu zavisnost“. Ova obaveza važi i za proizvode koji ne sadrže tečnost, pa samim tim ne sadrže ni nikotin! Radi se o uređajima poput vaperskih start kompleta, atomizera, tankova itd… Od nedavno je nađeno solomonsko rešenje, pa je za ove uređaje upozorenje dopunjeno rečenicom „…kada se koriste sa nikotinom“. RCP sada predlaže da se ova obavezna obaveštenja izmene tako da jasno iskazuju kako je korišćenje elektronskih cigareta manje štetno nego pušenje duvana!

Kao finale, RCP predlaže da se porez na vaperske proizvode, koji u UK iznosi 20%, smanji na 5%. Takođe, u zonama bez dima (smoke-free) bi trebalo dozvoliti korišćenje e-cigareta.

U ovom izveštaju je i jedan zahtev koji na prvu loptu možda i nije toliko prijatan po nas. Ali, ako se objektivno sagleda, radi se o prilično razumnom predlogu. Naime, RCP apeluje da pakovanja vaperskih proizvoda (prvenstveno se misli na tečnosti) budu manje atraktivna nego što je to sada slučaj. Cilj je da se tako učine manje privlačnim maloletnicima, pogotovo deci. Ovaj apel će verovatno alarmirati vapersku industriju, jer krije potencijalnu opasnost. Ukoliko se zahtev usvoji pa se ode predaleko u implementaciji i budu zahtevala uniformna pakovanja, to će uticati na prodaju. Gomila jednolično upakovanih proizvoda teže nalazi put do kupaca, to je jedno od osnovnih pravila u trgovini.


Povratak na: E-cigarete u svetu