Moji utisci o Innokin Sceptre 2 1400mAh POD uređaju, nakon 2 meseca intezivnog korišćenja.

Objavljeno: 16.01.2023.
Recenzent: Shaka Zuluf

Kompanija Innokin je pod sa imenom Sceptre predstavila pre skoro 2 godine. Iako je na prvi pogled imao malo (za to vreme) neobičan izgled, ispostavilo se da se radi o sjajnom uređaju sa odličnim performansama. Za POD neobično velika baterija od 1400mAh i tank kapaciteta 3ml, spakovani u telo zgodnih dimenzija, učinili su da bude privlačan velikom broju korisnika. Ipak, ono zbog čega je mesecima bio najprodavaniji POD uređaj bio je fantastično dobar ukus koji se na njemu dobijao, za koji je zaslužan novi model zamenskih glava (grejača) iz Innokina pod istoimenim nazivom Sceptre.

Na žalost, ubrzo se ispostavilo da ovaj Sceptre model ima veliku grešku u dizajnu. Dno kertridža nije bilo fiksirano, skidalo bi se da bi korisnik mogao da zameni grejač, pa se tu često pojavljivalo više tečnosti/kondenza nego što bi moralo. Senzor za automatsku aktivaciju grejača je postavljen na veoma lošu poziciju, gore pomenuta tečnost tj. kondenz su mu bili isuviše blizu i često su završavali unutar ovog senzora. Rezultat možete da pretpostavite...
Kao posledica, korisnici prve Sceptre su se brzo podelili u dve kategorije. Jedna kategorija su bili oni koji su oduševljeni uređajem i ne bi ga menjali nizašta na svetu. No, oni koji nisu redovno proveravali da li ima kondenza oko kertridža i brisali ga redovno, najblaže rečeno nisu bili tako zadovoljni ovim modelom. U kratkom roku bi im opcija automatske aktivacije otkazala poslušnost, u ne malom broju slučajeva bi i sam uređaj prestao sa radom nakon mesec ili dva. Zato smo ovaj model posle samo par meseci izbacili iz ponude, ali je interesantno da su se Sceptre zamenske glave jako lepo prodavale i u narednih godinu i kusur dana. Naprosto, vaperi koji su bolje odabrali model zamenske glave ili je njihova kombinacija inteziteta uvlačenja pare i pozicije ventila za protok vazduha bila adekvatnija ovom modelu, nastavili su da koriste Sceptre bez problema.

Pre pola godine sam na Vape Expo sajmu u Štutgartu dobio info da će uskoro da se pojavi naslednik Sceptre. Probao sam mnogo POD uređaja u poslednje 3 godine, prva Sceptra mi je ostala u jako lepom sećanju i zaista me interesovalo da li će naslednik opravdati očekivanja. Razgovarao sam sa jednim od konstruktora iz Innokina, koji mi je rekao da su svesni gore nabrojanih mana i da će na Sceptre 2 sve to ispraviti. Ostalo je samo da strpljivo čekam :)

Čekanje se malo i odužilo, ali početkom decembra 2022. sam se konačno dokopao mog primerka.SPECIFIKACIJA

 • baterija: 1400mAh integrisana
 • kertridž: 3ml, pričvršćen magnetima
 • režimi rada: normal, boost
 • aktivacija grejača: ručno (klik na prekidač), automatski (povlačenjem vazduha)
 • telo izrađeno od legure cinka
 • LED indikator režima rada i napunjenosti baterije
 • punjenje kertridža: sa strane, otvor je iza silikonskog poklopca
 • zamenske glave: Innokin S Coil zamenske glave
 • punjenje: tip-c konektor, 1A max struja punjenja


SADRŽAJ KOMPLETA

 • Innokin Sceptre 2 1400mAh POD e-cigareta
 • zamenska glava S Coil 0.6 oma
 • zamenska glava S Coil 0.5 oma
 • USB kabal tip-c
 • uputstvo
Komplet je manje-više standardan: tu je uređaj, dve zamenske glave, usb kabal i uputstvo. Sceptre 2 se puni preko usb kabla novije generacije, tip-c. Inače volim ove Innokin USB-C kablove jer su veoma kvalitetni, ali verujem da ih svako od nas sa malo dužim vaperskim stažom već ima gomilu po kući.
Zamenske glave su standardne Sceptre glave, samo što se sada zovu S Coil. Karakteriše ih veoma lepa i izražena aroma, kao i povoljna cena. Kod prvog Sceptre modela se naknadno pojavila S Coil glava otpora 0.65 oma, za ovu koja sad prati Sceptre 2 je navedeno da je 0.60 oma. Iskreno, ne znam da li se radi o istom modelu. Sve i da postoji neka razlika, sumnjam da je značajna.

Ne sviđa mi se što su glave iz kompleta sličnih performansi. Mislim da je bolje u startu (kada već fabrika ubacuje dve glave u komplet) ponuditi korisniku različite varijante, onda će lakše otkriti koja mu više odgovara. Glave iz kompleta (0.5 oma i 0.6 oma) traže veći protok vazduha, para je topla i obimna. Za ljubitelje izraženije arome i hladnije pare, S Coil otpora 1.2 oma je mnogo bolji izbor. Ista preporuka važi ukoliko ste uzeli ovaj model i stvara se mnogo kondenza tokom korišćenja, a grejač povremeno grgolji ili curi.

Da bi rešili problem koji je imao prvi model Sceptre, u Innokinu su udaljili kontakt baterije i dno kertridža, pa je sada između njih šupljina iliti kanal. Da bi kertridž ostvario kontakt sa baterijom, na zamensku glavu se šrafi mali adapter. Adapter je deo kompleta i nemojte ga bacati kada potrošite neku glavu, jer se isti šrafi na novu koju ćete postaviti! Ovaj adapter još uvek nije dostupan kao rezervni deo, ali verujem da će se uskoro pojaviti.
 
S Coil zamenske glave su dostupne i u varijanti od 0.25 oma, koja je predstavljena uz Innokin Sensis model. Naravno, besmisleno je koristiti ovakvu zamensku glavu u uređaju sa baterijom od 1400mAh. Voleo bih da postoji S Coil glava otpora 0.8 oma, cenim da bi najviše odgovarala mojim vaperskim preferencijama. Ali onda ne bih imao potrebe da koristim i neki drugi uređaj :)

IZGLED I KORIŠĆENJE

Sceptre 2 se spolja veoma malo razlikuje od svog prethodnika. I dalje je to uređaj karakterističnog izgleda, pljosnat i u ruci težak. Odaje utisak kvaliteta. Nije velik, veoma prijatno leži u ruci. Štaviše, baterija od 1400mAh i tank od čak 3ml su spakovani u telo prilično malih dimenzija. Evo kako izgleda u poređenju sa nekim od aktuelnih POD modela.


Na Sceptre 2 je prekidač na mnogo prijatnijoj poziciji, na sredini tela uređaja i lako je dostupan. Sa obe strane prekidača su LED lampice, leva prikazuje režim rada a desna procenat napunjenosti baterije.
Dostupna su dva režima rada: plavi (normal) i ljubičasti (boost). Promena se vrši sa dva brza klika prekidača.
Indikator napunjenosti menja boju kako se baterija prazni. Svetli zeleno sve dok se baterija ne isprazni na ispod 30% kapaciteta.Kertridž ima kapacitet 3ml. Nije simetričan, u ležište upada samo u jednom položaju. Magneti koji ga drže su veoma jaki, ponekad je potreban konkretan napor da bi ga izvukli. Dakle, šanse da se slučajno pomeri ili izvuče su ravne nuli.
Na boku je klizač preko kojeg se podešava protok vazduha. Iako je ovde na mnogo zgodnijoj poziciji (na prvoj Sceptri je bio dole, ispod kertridža) nisam oduševljen izvedbom: u gornjim pozicijama tj. kad je vazduh gotovo potpuno otvoren, ne stoji baš čvrsto pa se može pomeriti prilikom stavljanja u džep i slično. Nije ovo neka bitna zamerka, em što se veoma lako popravi položaj em ovu "manu" neće ni primetiti korisnici koji ne traže potpuno otvoren vazduh.
 

Tečnost se sipa preko otvora na boku kertidža, skrivenog iza silikonskog poklopca. Konkretno na ovom modelu taj poklopac nije baš najbolje rešen, prilično je pipav. Kertridž se mora izvaditi iz tela uređaja kako bi se tank napunio. Iako je ovaj način punjenja tanka manje praktičan od rešenja nekih drugih proizvođača gde se tank puni bez vađenja kertridža, samo skidanjem usnika, u dužoj upotrebi je mnogo bolji i zahvalniji. Zašto? Ako se tank puni barem jednom dnevno tada će i kertridž biti izvađen iz ležišta, svaki iole odgovoran korisnik će obrisati nastali kondenz i eventualno tečnost koja se tu pojavila. Ovo na duže staze značajno sprečava mogućnost nastanka problema u radu.
 

Usnik je pljosnat, veoma prijatan za korišćenje. Voleo bih da je nivo tečnosti u kertridžu nešto uočljiviji nego što jeste, ali daleko od toga da nije pregledan.

Kako Sceptre 2 radi? Kao što ste mogli da pretpostavite iz naslova, meni je sjajan. Ukus je fenomenalan, tank dovoljno velik a baterija traje zaista dugo. Za elektronski čip u Sceptre 2 uređaju je karakteristično da koristi PWM metod regulacije izlazne struje, zbog čega je iskorišćenost baterije maksimalna. No, ovaj metod ima i jednu nuspojavu, a to je da prilikom aktivacije ispušta veoma blagi zvuk poput zujanja. Zvuk je toliko tih da se čuje samo kada je u prostoriji maltene apsolutna tišina. Ovo navodim čisto da se ne iznenadite ukoliko čujete svoj POD u noćnim satima ili kada ste potpuno sami u sobi: nema razloga za brigu, to samo čip odrađuje svoj posao.

Uređaj sam koristio i sa automatskom i sa manuelnom aktivacijom grejača, radi bez problema. Lično sam više pristalica manuelne aktivacije jer je uvek preciznija, pogotovo ako se koristi u kombinaciji sa otvorenijim protokom vazduha.

Toliko za ovaj put. Ako sam nešto zaboravio, dopisaću :) Za kraj ću izdvojiti pluseve i minuseve:

PLUS

 • dobra baterija i velik kapacitet kertridža
 • dobar kvalitet izrade, lepo leži u ruci
 • sjajna aroma koju daju S Coil zamenske glave
 • ima sve što treba jednom start kompletu: podešavanje režima rada i protoka vazduha, više dostupnih modela zamenskih glava

MINUS

 • zamenske glave iz fabričkog kompleta su isuviše sličnih performansi
 • punjenje tanka je pomalo pipavo
 • podešavanje protoka vazduha bi moglo biti preciznije
 • veoma tiho zujanje, ako ga čujete. Ako ne, ovo zanemarite

Povratak na: Recenzije