Naše iskustvo sa Alberich MTL RTA atomizerom kompanije Vapefly.

Objavljeno: 18.03.2023.
Recenzent: Darrkoni & Shaka Zuluf

Kompanija Vapefly je već nekoliko godina prisutna na svetskom vape tržištu. Za razliku od top vaperskih brendova (poput Geekvape, Vaporesso, Innokin, Voopoo, Smok...) koji su svojim modelima za kratko vreme pokrili (gotovo) sve kategorije proizvoda, Vapefly se od starta bazirao samo na određene kategorije i u njima stekao pozitivnu reputaciju i popularnost koja traje već godinama. Da li su tako zaista hteli ili samo nisu imali resursa da prate ponekad i histeričan trend izbacivanja "noviteta" na mesečnom nivou, za nas kao korisnike nije toliko ni važno. Ono što jeste važno je rezultat, a on kaže da se za Vapefly proizvode najčešće vezuju pozitivni atributi a njihovi korisnici spadaju u grupu onih vernijih. 

Atomizeri su primarna kategorija za kompaniju Vapefly gde su napravili fantastičan posao prvo sa Nicolas atomizerom koji koristi gotove zamenske glave, onda sa RBA atomizerima poput Galaxies, Brunhilde, Holic, Kriemhild... Galaxies MTL Kit je godinama bio jedan od najpopularnijih starter kompleta na našem tržištu, prvenstveno zato što je koristio gotovo iste zamenske glave koje su išle u Nicolas MTL atomizer. MTL RTA atomizer istog imena, Galaxies MTL RTA, je u istom periodu bio jedan od najboljih atomizera gde korisnik sam pravi i postavlja grejač, sa tada inovativnom metodom podešavanja protoka vazduha na deck grejača, pa ga je Vapefly ponudio i u RDA i RDTA verzijama.

Nakon duže pauze, Vapefly je tu sa novim MTL RTA atomizerom pod nazivom Alberich. Ne znam da li je saradnja sa German 103 ekipom bila povod ili je došla kao posledica, ali Vapefly za imena svojih proizvoda sve češće inspiraciju nalazi u germanskoj mitologiji. Alberich je mitski čarobnjak, a da li je Alberich MTL RTA čaroban atomizer - pročitaćete u narednim redovima.   SPECIFIKACIJA

 • dimenzije: 22mm širina (prečnik), 53.4mm visina sa fabričkim usnikom
 • kapacitet tanka: 3ml / 4ml
 • grejač: Single Coil
 • način korišćenja: MTL, RDLSADRŽAJ KOMPLETA

 • Vapefly Alberich MTL RTA 3ml atomizer
 • kesica sa rezervnim gumicama i šrafovima
 • adapter za proširenje tanka sa 3ml na 4ml
 • rezervno tank staklo za 4ml kapacitet
 • 5 zamenskih pinova za protok vazduha (jedan je postavljen u atomizer)
 • KA1 0.80 oma gotov grejač
 • 2 x Firebolt vata
 • uputstvo
Atomizer dolazi u crnoj kutiji sa zlatnim prepoznatljivim VAPEFLY logom. U kutiji se, pored atomizera sa tankom od 3ml, nalaze i: rezervno staklo za 4ml kapacitet, adapter za proširenje tanka sa 3ml na 4ml, kesica sa rezervnim gumicama, rezervni šrafovi, zamenski pinovi za protok vazduha, gotov grejač od kantala (KA1) otpora 0.8 oma, 2 kom Firebolt vate (pertle), šrafciger i uputstvo. Komplet je prilično dobro opremljen, tu je bukvalno sve što Vam je potrebno da svoj Alberich MTL RTA pustite u rad.

IZGLED I KORIŠĆENJE

Alberich MTL RTA je kvalitetno izrađen. Meni se ovakav dizajn sviđa, dok su neki korisnici kao zamerku izneli odnos visine i širine ovog atomizera. To je cena relativno velikog tanka (3ml) u odnosu na širinu od 22mm, a ta (dis)proporcija je još vidljivija kada se tank poveća na 4ml kapaciteta. Visina ovog atomizera bi mogla biti manja da je deck manjih dimenzija, ali to ovde nije bilo moguće jer se ispod decka nalazi izmenljivi pin kroz koji vazduh udara na grejač.

Postavljanje grejača u ovaj atomizer je pojednostavljeno do maksimuma. Sam deck je lako dostupan, veliki plus su dupli šrafovi na oba pola pa se u Alberich bez problema postavljaju i grejači motani "u levo" kao i oni motani "u desno".


Konstrukcija decka je takva da korisniku maltene ne ostavlja mogućnost da pogreši: kada se zašrafi grejač vata se provuče i odseče na krajevima kanala, natopi i to je to. Rezervoar sa tečnošću se nalazi iznad decka pa se grejač natapa od gore, pod silom gravitacije. Ovo obezbeđuje bogato i ravnomerno natapanje od početka do kraja, nema opadanja performansi kako se tank prazni.
 
Tank ima kapacitet 3ml. U kompletu se nalaze ekstenzija koja se postavlja na cev za vazduh i 4ml tank, pa se kapacitet ovog atomizera može jednostavno povećati. Punjenje tanka je jednostavno, samo se odvrne kapa sa usnikom i otvori za punjenje tanka su tu. Staklo pokriva ceo tank pa je nivo tečnosti sve vreme jasno vidljiv, što u mnogome olakšava korišćenje.
Tank i deck su prilično čvrsto spojeni, pa je za odvajanje tanka potrebno upotrebiti malo sile: zavrne se atomizer na mod i onda jako povuče na gore.
 
Kako Alberich MTL RTA radi? Ako to treba sumirati u jednoj rečenici, radi više nego dobro. Namenjen je pre svega MTL korisnicima, sa 6 dostupnih zamenskih pinova koji određuju količinu vazduha koja dolazi direktno na grejač. Tu se mogu naći svi MTL korisnici, od onih koji vole baš tesan protok do onih koji vole prilično otvoren MTL.
 

Iako u fabričkoj specifikaciji stoji da je ovo i RDL atomizer, najveća rupa ispod grejača je "samo" 2.5mm pa to ne bih mogao da nazovem restriktivnim direkt u pluća protokom.
Promena pina u suštini nije moguća dok je grejač postavljen, mada ako ste malo veštiji sa prstima i to se može izvesti. Pin koji se menja drži jedan pol decka, pa je potrebno sve to pridržavati na mestu dok se ne ušrafi novi pin.
Kao što sam gore i napisao, dizajn decka je takav da korisniku maltene ne ostavlja nikakvu mogućnost da pogreši, pa je potrebno zaista se potruditi da dođe do problema poput lošeg natapanja ili prenatapanja grejača, curenja itd... Ukus je standardno dobar, i sa KA1 grejačem iz kompleta radi ok ali za pun intezitet arome preporučujem MTL Fused Clapton grejače.

Za kraj, da izdvojimo ono što su po našem mišljenju plusevi i minusevi Albericha:

PLUS

 • maksimalno jednostavan za upotrebu, jedan od najpristupačnijih deckova na tržištu
 • dobar kvalitet izrade
 • kapacitet
 • bogat fabrički komplet

MINUS

 • tank se malo teže odvaja od decka
 • zamena pinova za vazduh nije moguća dok je grejač postavljen u decku

Povratak na: Recenzije