Kratko uputstvo kako da odaberete adekvatnu Li-ion bateriju za Vaš vape uređaj

Objavljeno: 04.12.2021.
Sve vaperske uređaje pokreću litijum-jonske (Li-ion) baterije. Kod uređaja sa integrisanom baterijom korisnik nema „glavobolju“ oko izbora odgovarajućeg modela, naprosto je osuđen na onu koju je proizvođač ugradio. Sa druge strane, napredni vaperski uređaji (uglavnom su to baterijski modovi) pokreću izmenljive li-ion baterije.
 
Izbor adekvatne li-ion baterije je problem koji zahteva ozbiljan pristup i pametno rešenje, pa ćemo u ovom tekstu dati par smernica kako da to odradite bez greške.

Zašto je izbor adekvatne Li-ion baterije toliko bitan?


Na prvom mestu: bezbednost.

Teško da ste, tokom prethodnih par godina, uspeli da izbegnete neku od vesti sa bombastičnim naslovima poput „e-cigareta mu se zapalila u džepu“, „ostavio je svoj vape u kolima i zatekao zgarište“ itd… Ako ipak jeste, onda spadate u srećnu manjinu. Mi ostali smo morali da se objašnjavamo sa prijateljima, komšilukom ili rodbinom koja nam zabrinuto prenese tu vest, uz neizbežan komentar da su nam od prvog dana skretali pažnju da to naše čudo ništa ne valja i da je opasnije nego duvan. Krucijalan momenat je da su gotovo svi incidenti ovog tipa izazvani neadekvatnim korišćenjem baterija. Bilo da je u pitanju neodgovarajući model baterije ili nepravilna upotreba, ove nesreće su se mogle izbeći poštovanjem nekoliko veoma jednostavnih pravila.

Posle bezbednosti, pravilan izbor baterije utiče na ukupan užitak tokom parenja i efikasnost upotrebe Vašeg vape uređaja.
Ukoliko ste zahtevan korisnik u smislu da koristite atomizere na većim snagama i/ili imate veliku dnevnu potrošnju, neadekvatna baterija će raditi lošije (tj. kilavo), mnogo češće će se prazniti i tako Vam remetiti dnevnu rutinu.

Osnovno o Li-ion baterijama


Od mnoštva Li-ion baterija koje se trenutno koriste u razne svrhe, za vaperske uređaje se koriste one sa oznakom 18650 i 21700.
Nekada popularni modeli koji su danas sve ređe u upotrebi su 18350, 20700 i 26650. Na samom početku razvoja vape industrije su se koristile Li-Ion baterije sa ugrađenom zaštitom u obliku čipa integrisanog na vrh baterije. Zaštita drastično smanjuje performanse baterije a povećava joj visinu, tako da se modeli sa zaštitom više ne koriste.
U oznaci baterije prve dve cifre označavaju njenu širinu iliti prečnik, iskazanu u milimetrima. Druge dve cifre su oznaka dužine (isto u mm). Poslednja cifra je oznaka oblika, 0 znači cilindrično. Važno je napomenuti da ove dimenzije nisu obavezujuće i da se kod nekih modela baterija razlikuju za 1-2mm. Uređaji poznatih svetskih vape proizvođača tolerišu ove razlike a baterije poznatih bendova su po pravilu standardnih dimenzija.
S obzirom da je 18650 baterija manjih dimenzija od 21700 modela, u svakom baterijskom modu koji koristi 21700 baterije možete koristiti i 18650 bateriju. Potrebno je 18650 bateriju ubaciti u adapter koji se najčešće dobija u kompletu.

Što se tiče sastava iliti hemije unutar baterije, postoje IMR, INR i ICR varijante. Neću ovde ulaziti u detalje i zasebne osobine ovih varijanti, da sam tekst ne bi bio previše detaljan i time manje razumljiv. Koga interesuje, lako može pronaći ove detalje jednostavnom pretragom.

Osobine koje karakterišu svaku Li-Ion bateriju, a koje su nama bitne, jesu:
 • kapacitet: obeležava se u mAh
 • maksimalna konstantna struja pražnjenja (eng. CDR, Continuous Discharge Rating): obeležava se u amperima (A). Što je veći CDR, baterija može ispuštati veću snagu bez pada performansi
 • maksimalna struja punjenja: obeležava se u A, označava kojom maksimalnom strujom možete puniti bateriju.
Li-ion baterije se pune dok ne postignu napon od 4.2V a smeju se prazniti do 2.5V – 3V. Na sreću, mehanički modovi više nisu aktuelni tako da ne morate brinuti o prepunjavanju ili preteranom pražnjenju baterija. O tome sada brinu baterijski modovi koje koristite i punjači na kojima baterije punite.

Prvi krug sužavanja izbora: tri važna pravila


Osnovno pravilo glasi: nemojte štedeti na baterijama!
Osim što su najjeftiniji deo opreme jednog vapera, imaju „lepu“ osobinu da umeju burno (da ne kažem eksplozivno) reaguju na nepravilnu upotrebu. A opet, isuviše se često srećem sa vaperima koji prave razne improvizacije i kompromise prilikom izbora baterije.
Ako sumnjate u originalnost baterije, nemojte je kupovati. Ako je baterija koju koristite umorna i sve slabije radi, zamenite je.

Drugo pravilo: za vejp se koriste ISKLJUČIVO baterije koje su predviđene za vaperske uređaje! To znači da baterije koje su namenjene ručnim lampama nisu dobra ideja ma koliko da su jeftine, niti ste ispali pametni ukoliko u baterijski mod stavite bateriju izvađenu iz starog laptopa.
Kako da znate koji model baterije je predviđen za vejp? Jednostavno: na osnovu specifikacije, ili još lakše – ukoliko se prodaje u nekoj vaperskoj prodavnici.

Na kraju: u obzir dolazi samo novo, samo priznati brendovi i samo original! Ne kupujte polovne baterije za koje ne znate poreklo i kako su korišćene. Problem originalnosti je danas aktuelniji nego inače. Na svetskom nivou je veliki deficit Li-ion ćelija pa se mnogi sjajni modeli baterija već odavno ne proizvode (npr LG HG2, Sony VTC5…), a ostalim modelima je cena 2-3 puta veća pre nego što je počela kriza. Zato za varijante u kojoj ste našli poznat model po niskoj ceni, gotovo sigurno možemo reći da je u pitanju fuš.
Za Li-Ion baterije poznati brendovi su Sony, LG, Samsung, Molicell, Sanyo, Panasonic, Golisi, Vapcell… Postoji još nekoliko priznatih brendova poput Efest, Nitecore, Imren… ali je kod njih problem što se uglavnom bave prepakivanjem ćelija nekog od gore navedenih brendova. Dakle, ne postoji garancija istih performansi kod primeraka iz različitih serija, a problem utvrđivanja originalnosti je još veći.

Kako izabrati dobru bateriju?

Ako smo ispoštovali gornja pravila, došli smo na teritoriju ličnih performansi. Svako bi voleo da ima bateriju što manjih dimenzija, koju puni jednom u 2-3 dana, ali to za najveći deo vaperske populacije naprosto nije moguće. Na trajanje baterije najviše utiče dnevna potrošnja, koja je različita za svakog od nas. Pored potrošnje, trajanje određuju kapacitet baterije i snaga na kojoj je koristite.
Ako bi trebalo da napravim podelu na osnovu približnih vrednosti parametara, to bi izgledalo ovako:
 • ako ste MTL vaper i koristite atomizere na snagama do 15W, treba Vam baterija kojoj je CDR barem 10A. Maksimalan kapacitet adekvatne baterije je 3500mAh (18650) odnosno 5000mAh (21700).
 • ako ste DTL vaper i koristite snagu do 40 – 50W, treba Vam baterija od barem 15A, najbolje 20A. Maksimalan kapacitet takve baterije je 3000mAh (18650) odnosno 4000mAh (21700). 
 • za snagu iznad 50W jedna 18650 baterija nije dobro rešenje. Svakako mora biti od 20A ali će trajati kratko i brzo će izgubiti kapacitet. Za snage preko 50W je bolja opcija jedna 21700 baterija (20A ili više) ili još bolje: baterijski mod sa dve 18650/21700 baterije.
Suma sumarum: na osnovu snage koju koristite (ili nameravate da koristite) odaberite adekvatan model baterije prema njenoj specifikaciji. Vrednosti koje sam gore naveo su tačne i proverljive, dobijene od strane nekoliko profesionalnih testera i recenzenata. Najpoznatiji od njih je Mooch na čijoj FB stranici možete pronaći detaljne testove i analize svih poznatih modela Li-ion baterija.

Nemojte se pecati na marketing fore raznih sumnjivih prodavnica koje prodaju kung-fu brendove baterija od navodnih 5,6 ili više hiljada mAh (rekorder je 18650 baterija od „pravih“ 9000mAh), deklarisane na 20A ili 30A. To naprosto fizički nije moguće. Šta ćete dobiti upotrebom takvih baterija ne znam tačno, ali sam siguran da neće biti dobro. Mogu samo da prenesem pravilo koje važi još od prvih dana razvoja vejp industrije, da npr. od baterija i punjača koje u nazivu imaju Fire – upravo to možete i da očekujete.

Održavanje baterije!? Zar i to postoji?


Da, kao i svaki uređaj i bateriju treba održavati. Na sreću, radi se o nekoliko jednostavnih pravila koje ako u startu usvojite, više nećete ni primećivati tokom svakodnevnog korišćenja:
 • nemojte ih puniti snagom većom od dozvoljene. Maksimalna dozvoljena snaga punjenja je vrednost koja neće oštetiti unutrašnju strukturu baterije, ali će čestom upotrebom dovesti do brzog pada njenog kapaciteta. Za Li-ion baterije je univerzalna preporuka da ih u svakodnevnoj primeni punite strujom od 0.5A ili 1A. Varijante sa brzim punjenjem treba koristiti samo u slučaju nužde.
 • za punjenje koristite eksterni punjač. Opet važi kao i gore, nije problem ako se u slučaju nužde baterija dopuni unutar baterijskog moda. No, nije dobro da takva praksa bude svakodnevno rešenje. Pre svega, punjenje unutar baterijskog moda se često obavlja snagom većom od 1A, a kod modova nove generacije je to skoro pa pravilo. I bez tog problema, očigledno je da po pitanju stabilnosti i bezbednosti procesa punjenja, više poverenja uliva specijalizovan punjač kao uređaj kojem je to jedina funkcija, nego mali čip za punjenje unutar baterijskog moda.
 • ako baterije nosite van uređaja, one moraju biti u svojoj kutijici ili silikonskoj futroli. Nošenje bez zaštite u društvu sa ključevima, metalnim novcem ili drugim metalnim predmetima je možda i najgora glupost koju možete da uradite. Za čas se u džepu ili torbi napravi kratak spoj, a onda baterija reaguje veoma brzo i veoma eksplozivno. Verujte mi na reč.
 • nemojte koristiti bateriju ukoliko joj je oštećena folija. U svakoj bolje snabdevenoj vaperskoj prodavnici možete pronaći zamenske folije za Li-ion baterije, presvlačenje je bukvalno minut posla.
 • ukoliko je bateriji drastično opao kapacitet i/ili se greje tokom punjenja, nemojte je koristiti. Istrošene baterije odložite na adekvatan način, najbolje u kante za baterije unutar svakog većeg marketa.
Našu ponudu li-ion baterija možete pronaći na stranici Li-ion baterije
U ponudi su isključivo originalni modeli priznatih svetskih proizvođača.

Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao da rešite dileme u vezi izbora Li-ion baterije i lako odaberete pravu za svoj uređaj. Očekujemo Vaš komentar.
Let’s kick ash!

Povratak na: Saveti i tutorijali